logo F1online.skF1online.sk

Marko o Mercedese: Teraz sme si roly vymenili

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 4. 2021

Mercedes je momentálne na čele oboch šampionátových rebríčkov, no určite nepôsobí dojmom, že by to tak malo po najbližších pretekoch stopercentne zostať. Tím z Brackley skôr využil zaváhanie súperov z Milton Keynes a v Bahrajne ich obral o očakávané víťazstvo. Zatiaľ sa však nič dramatické nedeje, Helmut Marko je pokojný pri pomyslení na to, že konečne to nie je jeho tím, ktorý má v úvode roka problémy.

“Vyzerá to tak, že v porovnaní s rokom 2020 sme si úlohy vymenili,” usmieval sa Helmut Marko v interview pre RTL poukazujúc na záškodnícke správanie monopostu W12. “Vlani na začiatku sezóny sme my mali auto, s ktorým sa ťažko jazdilo.”

“Naše auto bolo veľmi náchylné na vietor a na istých okruhoch reagovalo veľmi nepredvídateľne. Pohľad zvonku naznačuje, že teraz sa to isté deje Mercedesu. Na druhej strane Red Bull dotiahol svoje šasi do dokonalosti a novú sezónu odštartoval optimálne,” zhodnotil športový poradca rakúskej stajne.

Treba uznať, že zas až taký optimálny štart to nebol, aspoň z pohľadu výsledkov. Red Bull môže ešte mrzieť, že nevyužíva úvodnú časť sezóny, v ktorej má Mercedes problémy, úplne na maximum.

“Žiaľ, v Bahrajne sme prehrali, aj keď sme mali rýchlejšie auto,” prikývol Marko. “Je za tým viacero dôvodov, ale je jasné, že ak chcete poraziť Mercedes, všetko musíte zvládnuť na jednotku. My očakávame, že tento rok uvidíme súboj Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena.”

Optimizmus do hlasu Helmuta Marka vlieva i nová pohonná jednotka. Honda počas zimy, zdá sa, stiahla stratu na Mercedes, ktorý hybridnú éru vo Formule 1 ovládol absolútne dominantným spôsobom.

“Ak sa bavíme o motoroch, tak Honda sa doťahovala. Teraz sme asi na rovnakej úrovni ako Mercedes, ale ešte potrebujeme pár pretekov, aby sme mohli spraviť jasné porovnanie. V každom prípade platí, že Mercedes už nie je nadradený v tej oblasti, v ktorej po minulé roky dominoval: v hybridnej časti motora. Presne to je tá oblasť, ktorá umožnila dominanciu Mercedesu v súčasnej ére,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia