logo F1online.sk

Marko uznáva, že Hamilton má v porovnaní s Verstappenom jednu výhodu

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 4. 2021

Za najlepších jazdcov padoku sú azda najčastejšie označovaní Lewis Hamilton a Max Verstappen, ktorí by si to mali rozdať aj v tohtoročnom boji o titul. A kým Helmut Marko svojho odchovanca z Holandska všade vyzdvihuje ako najlepšieho, uznáva, že v porovnaní s Hamiltonom mu ešte niečo chýba.

“Posledné preteky jasne ukázali, že títo dvaja pretekajú vo svojej vlastnej lige,” komentuje Helmut Marko v rozhovore pre Formel1.de, “ale Hamilton má nad Maxom jednu výhodu: neuveriteľnú konzistentnosť.”

“Ani neviem, koľko pretekov už odjazdil, koľko z nich vyhral. Videli sme, že takticky odviedol skvelú prácu, ako menil stopy prejazdu a podobne. Pre Maxa to boli veľmi ťažké preteky. Ale opäť tvrdím, že obaja sú viac-menej na rovnakej úrovni. Aj Max raz bude môcť ťažiť z takej bohatej studnice skúseností ako dnes Hamilton,” nechal sa počuť športový poradca Red Bullu.

Veľkou témou posledných dní bola otázka limitov trate a prenechania prvej priečky Lewisovi Hamiltonovi. Jedna strana s rozhodnutím nesúhlasí, Verstappen by vraj spravil lepšie, ak by sa pokúsil Hamiltonovi vzdialiť natoľko, aby ho trest neovplyvnil, druhá strana zas kontruje, že takýto postup by víťazstvo nezaručil, práve naopak.

“Max sa naňho dotiahol veľmi rýchlo a jeho pneumatiky už boli na konci so silami. Skutočnosť je taká, že vybudovať si náskok piatich sekúnd by nám negarantovalo víťazstvo. Boli sme presvedčení, že by sme dostali taký trest, aby Hamilton vyhral. Ak by bol o 5,8 sekundy pred ním, nám by naparili desať sekúnd. Z tohto pohľadu by nám nepomohlo, keby sme zostali vpredu,” odkázal Marko.