logo F1online.sk

Berger: Vettel to pod tlakom nevie

Sebastian Vettel
© Twitter/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala5. 4. 2021

Víťaz desiatich veľkých cien a niekdajší spolumajiteľ tímu Toro Rosso Gerhard Berger vidí aktuálne problémy Sebastiana Vettela i v tom, že nemecký šampión nedokáže dobre zvládať tlak. Podľa neho Vettel podáva najlepšie výkony, keď má pozíciu jasného lídra v tíme a druhá strana garáže naňho veľmi netlačí.

“Sebastian Vettel je štvornásobný šampión, takže bezpochyby patrí medzi výnimočných pilotov,” načal Gerhard Berger v podcaste In The Fast Lane, no tak pochvalne už nepokračoval. “Pod tlakom však nikdy nereagoval dobre. Spomeňte si na to, keď do Red Bullu prišiel Daniel Ricciardo. Bol veľmi silný a Sebastiana dostal pod tlak. Vo Ferrari to bolo o tom istom.”

Šéf DTM si myslí, že Vettel už nepôsobí tak bezstarostne ako v jeho začiatkoch. “Keď ho sledujem, mám taký pocit, akoby nebol voľný. Nie je dostatočne uvoľnený. Snaží sa niečo dokázať, no to momentálne nie je možné, pretože jeho auto nie je dosť dobré, prípadne jeho vlastná forma.”

“Keď ste v takejto situácii, musíte si vydýchnuť, na všetko sa pozrieť z nadhľadu a povedať si — poďme pekne pomaly, úspech sa opäť dostaví,” dáva Berger za pravdu Helmutovi Markovi, podľa ktorého by Vettel spravil najlepšie, ak by si dal rok od Formuly 1 pauzu.

“Ide tu aj o to, ako sa hovorí, že už je jeho kariéra na konci. Keď máte odjazdených toľko pretekov, keď ste už štvornásobným majstrom sveta, príde bod, keď už nie ste v situácii, že by ste museli toľko riskovať, tak urputne bojovať ako pred prvým víťazstvom.”

“Svojím spôsobom mu to nefunguje. Začne robiť chyby a ľudia ho začnú spochybňovať. Ten tlak sa stupňuje krok po kroku a ako som povedal už na začiatku, on nemá rád tlak,” poznamenáva Berger.

Na Vettela v Aston Martine pôsobí v prvom rade tlak zvonku. Lance Stroll je stále považovaný za pilota druhej kategórie, ktorý by Vettelovi podľa predpokladov nemal dať veľmi zabrať. Gerhard Berger si nemyslí, že by mladému Kanaďanovi v tomto smere jeho priezvisko veľmi pomohlo.

“Všetko bude závisieť od jeho výkonov,” pokračuje s odkazom na Vettela. “Ak ste pomalší ako váš kolega a váš kolega je synom majiteľa tímu, tak sa všetko bude točiť okolo neho. Avšak, nie je to tak všade? Ak ste pomalší ako váš kolega, tím sa chce prirodzene koncentrovať viac na toho rýchlejšieho.”

“Napokon je to psychologická otázka. Keď ste však v tíme a váš kolega je rýchlejší, ocitnete sa v nepríjemnej situácii. S tým sa musíte vysporiadať, ak ste športovec a pôsobíte na tejto úrovni, musíte sa vysporiadať s vašimi silnými kolegami.”

“A to musím povedať, že Lance momentálne neodvádza vôbec zlú robotu. Podáva dobré výkony. Myslím si, že sa len trápi so zadnou časťou auta. To auto nevyzerá až tak dobre. Myslím si, že tu nejde o jazdecké problémy, monopost jednoducho nereaguje podľa ich očakávaní,” zhrnul Berger.