logo F1online.sk

Rosberg priblížil novú sériu Extreme E

Nico Rosberg
© Twitter/Nico Rosberg
Mirec Somoši
Mirec Somoši2. 4. 2021

Nico Rosberg je jedným z veľkých mien motoristického športu, ktoré sa podieľajú na novej sérii Extreme E, ktorá je zameraná na terénne preteky s využitím elektrických SUV. Jednotlivé podujatia sa budú organizovať v odľahlých častiach sveta, napríklad na Sahare, v oblasti polárneho kruhu, ale aj v amazonskom pralese.

Úvodné preteky sa uskutočnia už tento víkend. Jazdecké dvojice jednotlivých tímov musia byť zložené z muža a ženy. V tíme Rosberg X Racing bude pretekať Johann Kristoffersson, trojnásobný víťaz rely cross a Molly Taylor, bývalá austrálska šampiónka v rely. V akcii uvidíme Jensona Buttona, ktorý bude pretekať za vlastný tím, ktorý nesie názov JBXE. Vo vlastnom tíme bude pretekať aj Carlos Sainz st., no najväčším prekvapením je tím Lewisa Hamiltona. V jeho tíme X44 bude pôsobiť Sébastian Loeb a Cristina Gutiérrez.

Nico Rosberg sa teda na motoršport pozrie aj z iného hľadiska, než z toho pretekárskeho. Vo svojej jazdeckej kariére sa mal možnosť učiť od výnimočných šéfov tímov, či už od Sira Franka Williamsa, alebo aj od Tota Wolffa, či už z hľadiska manažovania tímu, alebo aj v prístupe k jazdcom. „Veľa som sa od nich naučil,“ povedal Rosberg v rozhovore pre Autosport.

„Závisí to na situácii – niekedy chybu úplne ignorujete a necháte jazdca, aby sa z toho poučil sám, alebo to môžete riešiť a povedať ‚čo sa z toho môžeme spoločne naučiť, alebo je tu niečo, čo môžeme spoločne zlepšiť?‘ Jednoznačne sa však netreba sťažovať alebo povedať ‚ako si mohol takto poškodiť auto.‘ To by bola chyba, pretože sebadôvera jazdca je veľmi dôležitá. Mám o tom veľa znalostí, pretože celú kariéru som bol na druhej strane, takže to mi veľmi pomohlo,“ rozhovoril sa Rosberg o svojom prístupe, ktorý by chcel uplatňovať pri svojich pilotoch v sérii Extreme E.

Nemec už aj stihol praktizoval niečo, čo sa konkrétne naučil od Tota Wolffa. „Počas testov Extreme E som pozval svojich jazdcov na večeru so sponzormi. V určitom okamihu počas večere som sponzorom v mene jazdcov povedal ‚ospravedlňte vodičov, sú unavení, potrebujú ísť do postele.‘ Pilotom som povedal ‚mali by ste odísť.‘ Bolo to veľmi čudné nájsť samého seba v takej pozícii, z akej vždy ku mne hovoril môj šéf tímu.“

Cieľom tejto série je udržať dlhodobý program na poskytovanie sociálnej a environmentálnej pomoci miestam, ktoré budú navštevovať. „Milujem byť súčasťou niečoho tak vizionárskeho a inovatívneho. Je veľmi špeciálne byť toho súčasťou už od začiatku. Dôvod môjho vstupu do Extreme E je ten, že tento šport je postavený na sociálnom význame, ktorým je zvyšovanie povedomia a poukazovanie na negatívne a škodlivé efekty pre podnebie vo všetkých týchto odľahlých lokalitách.”

„Príležitosť, ktorú ako šampionát máme, je naozaj pomôcť vyrovnať sa s dopadmi na podnebie a klimatickými zmenami. Naše heslo je ‚opustíme každé miesto, v ktorom sme sa ocitli, v lepšom stave, ako keď sme prišli.‘ To je absolútne nevyhnutné,“ dodal na záver majster sveta z roku 2016.

Súvisiace články