logo F1online.sk

Vettel: Bojujem s mnohými vecami, nemôžem sa sústrediť na jazdu

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala29. 3. 2021

Medzi porazených sa počas víkendu v Bahrajne určite zaradil i Sebastian Vettel. Po katastrofálnej kvalifikácii, treste za žlté vlajky a kolízii v pretekoch odchádza na takmer trojtýždňovú prestávku sklamaný, no s nádejou na lepšie zajtrajšky. V monoposte sa stále necíti dobre, no očakáva, že to sa bude časom zlepšovať.

Vettel toho zatiaľ v aute skutočne veľa neodjazdil. Na predsezónnych testoch Aston Martin kvárili problémy a ako tím odjazdili takmer najmenej kôl zo všetkých. V Bahrajne to chcel Sebastian Vettel dohnať, no očividne sa mu to ešte nepodarilo. Skrátenie tréningov na jednu hodinu ho takisto určite nepotešilo.

Po štarte z poslednej priečky si u fanúšikov povesť nenapravil, ale nedeľu vníma ako užitočnú. “V pretekoch sme sa naučili o mnohých veciach, ktoré teraz budeme musieť vyriešiť. Uvidíme, ako rýchlo ich dokážeme opraviť.”

“Zatiaľ sa v aute vôbec necítim ako doma. Bojujem s mnohými vecami, takže sa nemôžem naplno sústrediť na jazdenie,” vysvetľuje Sebastian Vettel. To by možno čiastočne vysvetlilo jeho kolíziu s Estebanom Oconom, pri ktorej si Nemec myslel, že jeho súper počas brzdenia zmenil smer, aj keď on bol po celý čas na ľavej strane trate. Nesústredil sa Vettel plne na to, čo sa deje okolo neho?

Na to odpoveď nemáme, máme len slová Sebastiana Vettela. “Tieto problémy musíme identifikovať a pokúsiť sa ich odstrániť. Samozrejme, prispôsobujem sa tomu, ako naše auto chce, aby bolo ovládané, ale veľa vecí prispieva k istej nekonzistentnosti, ktorá mi nepomáha. Musíme to rozlúsknuť.”

“V aute sme toho vyskúšali veľa, aj s nastaveniami. Mnoho vecí ešte nefunguje tak, ako by malo. Keď ich napravíme, keď rozlúskneme tento problém s nastavením, budeme vedieť, akým smerom sa chce auto ubrať, aby bolo rýchle. Potom sa to bude len zlepšovať,” ubezpečuje majster sveta, ktorého najlepšie roky sú podľa mnohých už dávno vecou histórie.

Po sklamaní z Bahrajnu, v ktorom Aston Martin získal jediný bod, bude celý tím určite sklesnutý. Vettel je odhodlaný pokúsiť sa udržať motiváciu na čo najvyššej úrovni. “Je to súčasťou mojej práce, súčasťou mojej práce je však aj jazdiť v monoposte a dobre pretekať, čo som dnes nezvládol. Nie je to štart do sezóny, aký by sme si želali, ale myslím si, že nasledujúce preteky budú pre nás veľmi dobré na to, aby sa všetko upokojilo.”