logo F1online.sk

Odchod z Renaultu sa nerodil tak ľahko ako z Red Bullu, tvrdí Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Renault Sport F1
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2020

Danielovi Ricciardovi sa počas jeho pôsobenia v Red Bulle celkom darilo. V identickom aute porazil čerstvého štvornásobného majstra sveta, získal 29 pódií a sedem víťazstiev. Hoci je v porovnaní s tým jeho rok v Renaulte len slabým výsledkovým odvarom, Ricciardo tvrdí, že rozhodnutie opustiť žlto-čiernych sa rodilo ťažšie.

“Ak mám byť úprimný, nerozhodol len jeden konkrétny faktor,” rozoberá dôvody za rozhodnutím dať Renaultu košom Daniel Ricciardo, ktorý bol hosťom v najnovšom dieli podcastu F1 Nation. “Od môjho odchodu z Red Bullu sa to určite odlišuje. V prípade Red Bullu mi to prišlo ako taký prirodzený odchod z mojej strany. Strávil som tam dlhý čas, skúšali sme to a skúšali. Povyhrávali sme nejaké preteky, ale nikdy nie šampionát. Povedal som si teda, že by to chcelo zmenu.”

Zmena prišla a aspoň podľa počiatočných ambicióznych vyhlásení sa v priebehu pár rokov mala vyplatiť. Vysnívaný príbeh Cyrila Abiteboula sa však stretol s realitou. Ricciardo ako pilot tímu odhalil jeho skutočný potenciál a odišiel.

“S Renaultom to ale nebolo také jednoznačné,” zdôraznil Ricciardo. “Áno, vlani sme nedosiahli to, čo sme chceli, ale na druhej strane som ani nečakal, že niečo vyhráme. Neviem…” zarazil sa. “Povedzme, že to určite nebolo ľahké a až čas povie viac.”

Prečo si Ricciardo vybral zo všetkých tímov práve McLaren? “Oni narobili najviac hluku,” odpovedá austrálsky Honey Badger. “Mercedes opäť získal titul, ale väčšine asi bolo jasné, že najväčší pokrok zo všetkých spravil práve McLaren. Svoje rozhodnutia môžete stavať vlastne len na tomto.”

“A potom na vyhliadkach do budúcnosti. Chystajú výmenu pohonnej jednotky a všetko okolo toho,” pripomína Ricciardo, ktorý tipuje, že motory Mercedesu sú na tom stále lepšie ako tie francúzske. “Asi sa na tú výmenu dosť tešia,” utrúsil.

Koniec-koncov, Ricciardovi po oznámení odchodu Sebastiana Vettela z Ferrari a bleskovom potvrdí príchodu Carlosa Sainza ani veľa možností nezostávalo. Naviac hrozilo, že ak by začal pri rokovaniach s McLarenom vyčkávať, niekto by mu miesto mohol vyfúknuť, a tak nejaké porovnávanie výkonnosti tímov neprichádzalo do úvahy.

“Vettelove novinky vo Ferrari všetko naštartovali. Veci sa začali veľmi rýchlo hýbať. Hoci sa zdalo, že ešte mám čas, podľa mňa už žiaden nezostal,” približuje Ricciardo svoje vtedajšie myšlienkové pochody: “Ak by sme začali pretekať v júli — čo vtedy vôbec nebolo isté —, mali by sme pred sebou pár pretekov. Po prvej či druhej veľkej cene ešte neviete, ako presne na tom každý je, takže by bolo treba vyčkať do augusta, možno až do septembra. Vtedy som mal dojem, že to by už bolo príliš neskoro.”

Súvisiace články