logo F1online.sk

FIA chce po pretekoch náhodne rozobrať jedno auto

Monoposty F1 2021, parc fermé, Mercedes
© Pirelli Press Area
Milan Kubala
Milan Kubala27. 3. 2021

Popreteková procedúra sa niektorému tímu dosť predĺži. FIA chce v záujme prísnejšej kontroly dodržiavania pravidiel po každých pretekoch náhodne vybrať jedno auto, ktoré dôkladne rozoberie a skontroluje, či bolo poskladané v súlade s technickými regulami.

Pred Veľkou cenou Bahrajnu o novej procedúre informovali komisári. Podľa správy technický delegát FIA Jo Bauer “náhodne vyberie jedno auto”, ktoré sa po skončení veľkej ceny podrobí “hĺbkovej technickej kontrole”. Jej súčasťou bude “dôkladné rozobratie monopostu, kontrola toho, či spĺňa pravidlá, i kontroly softvéru a systémov”. Okrem toho FIA môže skontrolovať aj niektoré systémy na druhom monoposte tímu.

Rutinných kontrol, ktoré FIA vykonávala vždy po pretekoch v minulých sezónach, sa táto zmena nijako nedotkne, tie budú aj naďalej súčasťou popretekovej procedúry FIA.

Zavedenie novinky môže mať dopad i na výsledky veľkej ceny. FIA po skončení pretekov vydá predbežné výsledky, po námatkových kontrolách finálnu klasifikáciu pretekov presne ako doteraz. Avšak, táto klasifikácia sa ešte bude môcť zmeniť, ak FIA narazí na technické pochybenie pri hĺbkovej kontrole.

V tom prípade technický delegát zverejní správu z nález, podľa pokynov komisárov zozbiera všetky informácie a zapečatí predmetné súčiastky monopostu. Pôjde teda o podobnú procedúru, akej sa podrobili brzdové kanáliky Racing Pointu po minuloročných protestoch zo strany Renaultu.

O veci budú rozhodovať buď komisári neskôr v termíne, ktorý si určia, alebo vec posunú komisárom, ktorí budú mať na starosti nasledujúcu veľkú cenu, prípadne samostatnej komisii FIA.

Súvisiace články