logo F1online.sk

Vettel: Prvé dva dni testov boli brutálne

Sebastian Vettel
© Twitter/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala19. 3. 2021

Nové dobrodružstvo Sebastiana Vettela sa nezačalo vôbec ideálne. Nemec odjazdil veľmi málo kôl — prvé dva dni dokonca z pohľadu prejdených kilometrov označil za brutálne —, a tak sa nestihol dostatočne pripraviť na novú sezónu. Hlavu neskláňa, no je zrejmé, že prvé víkendy nebudú vôbec ľahké.

Sebastian Vettel neohromil azda v žiadnej štatistike predsezónnych testov. Za celú trojdňovku mu na konte svietilo 117 kôl, na čo niektorým súperom stačil jeden deň. Kopili sa technické problémy a nevideli sme ani dramatický nárast vo výkone. Vettel obsadil dvadsiatu priečku v súhrnnom rebríčku s časmi, a to so stratou 4,782 sekundy.

“Všetko je to relatívne. Samozrejme, veľa vecí je nových a ani podmienky neboli najlepšie,” s odstupom hodnotí predsezónne testy Sebastian Vettel, ktorého cituje motorsport-total.com. “Posledný deň to už dopadlo o čosi lepšie, ale prvé dva dni boli brutálne.”

Bývalý pretekár F1 a expert nemeckej Sky Marc Surer si myslí, že Vettel to z tohto dôvodu nebude mať vôbec ľahké. “Vettel proste potreboval viac kôl, potreboval sa v aute udomácniť. Nedostal však túto príležitosť.”

Porazený bol na predsezónnych testoch predsa len niekto iný, komentuje 69-ročný Švajčiar. “V prvom rade Aston Martin. Napokon, oni nemenili motor ako McLaren, no aj tak mali všelijaké problémy. Možno to bola len smola, ale je to vtipné, pretože McLaren mal nula problémov. Naproti tomu v Aston Martine sa toho pokazilo dosť. To vás prinúti sa zamyslieť.”

Problémy mal aj majstrovský Mercedes, ktorý dokázal odjazdiť ešte menej kôl ako chlapci z Aston Martinu. Len málokto však predpokladá, že sa to odrazí aj na výsledkoch prvej veľkej ceny. A tak sa aj fanúšikovia Aston Martinu môžu nádejať, že podobne, ako sa pozdvihne Mercedes, sa pozdvihne i tím Jamesa Bonda.

Napokon aj podľa Vettela to v štartovom poli vyzerá na dobrú bitku. “Mne sa to zdá celkom tesné. Bolo by výborné, keby to bolo skutočne tak! Red Bull pôsobí veľmi silným dojmom. Pri Mercedese by ste boli v skutočnosti prekvapení, ak by neboli vpredu, ale teraz to vyzerá tak, akoby sa stred poľa dotiahol. Potom už bude závisieť od pocitov z auta.”

“My máme dobré pocity. Ako som však povedal, všetko je to relatívne. Auto sa môže správať naozaj dobre, môže sa v ňom jazdiť fantasticky, ale je príliš pomalé. To vám nepomôže. Na druhej strane môžete mať z auta strašné pocity, no ak je rýchle, tak sa s tým celkom dobre zmierite. Viac zistíme po prvých pár pretekoch,” poznamenal Nemec.

Marc Surer si myslí, že Vettelovi by mali stačiť “jedny alebo dvoje preteky” na to, aby sa do toho dostal. “Nie viac,” pokračuje už aj v kontexte interného súboja s Lanceom Strollom, ktorý by počas prvého víkendu mohol mať navrch.

“Toto je Strollov tím. A nesmieme zabudnúť: Stroll bol častokrát rýchlejší ako Pérez, a to v rovnakom tíme. On je rýchly a má aj dostatok skúseností, aby to premenil na realitu. On bude pre Vettela referenčným bodom. Jedno však vieme: Keď si Sebastian poriadne nastaví svoje auto, dokáže prekonať aj seba, ako sme to v jeho prípade videli už v minulosti,” dodal.

Súvisiace články