logo F1online.skF1online.sk

Carlos Sainz: Neverím ničomu ohľadom Mercedesu

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko17. 3. 2021

Španielsky pretekár Carlos Sainz, ktorý sa stal novou posilou Ferrari pred nadchádzajúcou sezónou 2021, neverí vyjadreniam zo strany majstrovského Mercedesu.

Mercedes sa pripravuje na ôsmy titul jazdcov a konštruktérov v rade v šampionáte Formuly 1. Tri dni predsezónneho testovania v Bahrajne však ukazujú rozpačité výsledky. Nemecký tím zaznamenal problémy s prevodovkou a aj stabilitou samotného monopostu W12. Ako to však vidí pretekár Ferrari Carlos Sainz?

„Neverím ničomu o Mercedese a ani tomu, čo vidím od ostatných tímov. Je ešte príliš skoro,“ povedal Sainz pre web Mundodeportivo.com.

Pripravený sa necíti byť ani rodák z Madridu, nuž a azda aj preto nechce z výsledkov Mercedesu vyvodzovať unáhlené závery. „Neviem, kedy budem s monopostom stopercentne spokojný, ale myslím si, že si budeme musieť počkať na viac pretekov,“ vysvetlil španielsky pretekár o svojom Ferrari SF21. „To, čo vidíme na monoposte teraz, je to, čo sme očakávali. Sme spokojní s tým, čo vidíme. A relatívne spokojní s koreláciou medzi traťou a simulátorom. Teraz nám zostáva zistiť, ako sú na tom ostatní.“

„Red Bull vyzerá dobre, som si istý, že McLaren bude tiež vpredu, pretože je to monopost s menším motorom, ktorý umožňuje vylepšiť aerodynamiku auta a mať vyšší výkon,“ hodnotí Carlos Sainz. „Takže McLaren urobí krok vpred. Alpine tiež nevyzerá zle a teraz je čas počkať na to, čo dokáže Ferrari.“

Carlos uviedol, že príliš nemôže hodnotiť nový monopost Ferrari SF21 vzhľadom na to, že nemá skúsenosti s jeho predchodcom SF1000. Jeho tímový kolega Charles Leclerc však tieto skúsenosti má.

„Nemôžem to s ničím porovnávať, pretože nepoznám minuloročné auto, a teda vlastne ani neviem, aký veľký pokrok sa dosiahol,“ uviedol Sainz. „Teoreticky, tohtoročné monoposty budú pomalšie, budú mať iné vlastnosti. A preto fakt, že Charles nehovorí o aute zle, je vlastne pozitívom.“

„Ja sa sústredím viac na seba, na to, ako spoznať auto, tím, snažím sa prispôsobiť, cítiť sa komfortne. Takže si zatiaľ nemôžem dovoliť robiť porovnania, pretože tieto skúsenosti nemám,“ vysvetlil španielsky pretekár. „Momentálne monopost nie je stopercentný a vôbec nie som na limite. Takže si nemyslím, že by sa s ním jazdilo ťažko.“

„Musíte si zažiť rôzne veci, situácie v pretekoch, v kvalifikáciách, dostať auto do takých situácií a nabrať skúsenosti,“ pripomína Carlos Sainz.

„Musíte vziať do úvahy, že s McLarenom som absolvoval asi 40 kvalifikácií a tisíce, tisíce kôl v testoch aj pretekoch, čo vám dodá istotu a vedomosti o monoposte. Po 100 kolách vo Ferrari ich nemám dostatok. V porovnaní s 10 000 v McLarene to je nič. Budem si musieť počkať, budem musieť tvrdo pracovať, aby som si to zažil, naučil sa a pochopil, ako toto auto funguje,“ uzavrel Sainz.

Súvisiace články

Diskusia