logo F1online.skF1online.sk

Formula 1 prišla o komentátorského velikána. Zomrel Murray Walker

Murray Walker
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2021

Svet Formuly 1 v sobotu večer zasiahla vlna smútku. Klub britských pretekárskych jazdcov BRDC oznámil, že nás navždy opustila legenda priamych prenosov Formuly 1 Murray Walker, ktorý z pozície hlavného komentátora sprevádzal divákov dianím na trati od roku 1976 až do roku 2001.

Murray Walker, jeden z posledných ľudí, ktorí pamätali vôbec prvú veľkú cenu Formuly 1 v histórii, sa dožil úctyhodných 97 rokov. O jeho smrti sa svet dozvedel v sobotu večer zo stanoviska BRDC.

“Priateľ, skutočná legenda motoršportu, obľúbený komentátor celých národov s nákazlivým úsmevom,” píše sa vo vyhlásení Klubu britských pretekárskych jazdcov. “Murray nám bude veľmi chýbať, jeho odkaz a jeho hlas zostane navždy žiť v motoršporte a v našich srdciach. Murraymu ďakujeme za všetko, čo spravil pre našu komunitu. Odpočívaj v pokoji, priateľu.”

Walker začal s komentovaním už v roku 1948 po tom, čo slúžil v 2. svetovej vojne. Spočiatku sa venoval motocyklovým pretekom, no postupne si našiel cestu k Formule 1. V roku 1976 sa stal hlavným komentátorom BBC a na tejto pozícii zotrval až do ročníka 1997. Po odkúpení televíznych práv stanicou ITV pokračoval v komentovaní tam až do roku 2001.

Na sociálnych sieťach si na Walkera zaspomínali mnohé osobnosti motoršportu vrátane Martina Brundla, ktorý v roku 1997 začínal za mikrofónom ako spolukomentátor práve Murrayho Walkera. “Bol to úžasný muž z každého pohľadu. Národný poklad, génius komunikácie, legenda F1.”

Svoj odkaz pripojil aj Martin Brundle zo Sky Sports, ktorý v tandeme s Brundlom vedie prenosy pre anglicky hovoriace publikum. “Odpočívaj v pokoji, Murray Walker. Džentlmen a legenda v každom zmysle tohto slova. Bolo mi cťou, že som ťa mohol poznať, potešením, že som mohol tráviť čas v tvojej spoločnosti, inšpirovať a učiť sa od teba. Si hlasom Formuly 1 a navždy zostaneš. Ďakujem.”

“Rovnako ako u miliónov fanúšikov bol Murray Walker veľkou súčasťou aj môjho detstva,” spomína bývalý pretekár a televízny expert Karun Čandhok. “Aj napriek tomu, že som vyrastal v Indii, som zvykol sledovať preteky na VHS kazetách mesiace po tom, ako sa uskutočnili. Jeho ikonický štýl komentovania ma nadchol pre Formulu 1.”

A bol to presne jeho jedinečný štýl, ktorý vo svete motoršportu tak vynikal. Murray bol známy tým, že zásadne komentoval postojačky, vďaka čomu vedel rozprávať s väčším dôrazom a zápalom. Stephen Moss z Guardianu ho raz opísal ako “fanúšika, ktorému dali kľúče od komentátorskej kabíny; nedokázal udržať na uzde svoj entuziazmus, čo, ako sa zdalo, prirodzene viedlo ku katastrofe.”

Tou “katastrofou” sa stali nakoniec nesmrteľné Murrayho hlášky.

  • Auto vo vedení je totálne jedinečné, až na to, ktoré je hneď za ním a je s ním identické.
  • Mansell spomaľuje, ide uvoľneným tempom. Tak nie, je to nový traťový rekord!
  • Jeho auto je v poriadku, až na to, že horí.
  • Na prvých piatich pozíciách máme päť rôznych áut…
  • Má náskok presne 10 sekúnd, alebo približne 9,86 sekundy.
  • Michael Schumacher je v skutočnosti vo veľmi dobrej pozícii. Je na poslednom mieste.

“Vždy som považoval za svoju povinnosť nielen informovať, ale aj zabaviť,” povedal Murray Walker v rozhovore v roku 2011. “Vedel som, že 95 percent publika nezaujíma, aký má čap piestu priemer. Chceli, aby sme sa s nimi podelili o to vzrušenie, ktoré som mal to šťastie sledovať.”

“Šťastie, to je to slovo: moja práca ma povodila po svete nespočetné množstvo krát, do krajín, ktoré by som inak nikdy nenavštívil. Spoznal som niekoľko úžasných ľudí. Ja som mal neskutočné, gigantické šťastie,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia