logo F1online.sk

Formula 1 prišla o komentátorského velikána. Zomrel Murray Walker

Murray Walker
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2021

Svet Formuly 1 v sobotu večer zasiahla vlna smútku. Klub britských pretekárskych jazdcov BRDC oznámil, že nás navždy opustila legenda priamych prenosov Formuly 1 Murray Walker, ktorý z pozície hlavného komentátora sprevádzal divákov dianím na trati od roku 1976 až do roku 2001.

Murray Walker, jeden z posledných ľudí, ktorí pamätali vôbec prvú veľkú cenu Formuly 1 v histórii, sa dožil úctyhodných 97 rokov. O jeho smrti sa svet dozvedel v sobotu večer zo stanoviska BRDC.

“Priateľ, skutočná legenda motoršportu, obľúbený komentátor celých národov s nákazlivým úsmevom,” píše sa vo vyhlásení Klubu britských pretekárskych jazdcov. “Murray nám bude veľmi chýbať, jeho odkaz a jeho hlas zostane navždy žiť v motoršporte a v našich srdciach. Murraymu ďakujeme za všetko, čo spravil pre našu komunitu. Odpočívaj v pokoji, priateľu.”

Walker začal s komentovaním už v roku 1948 po tom, čo slúžil v 2. svetovej vojne. Spočiatku sa venoval motocyklovým pretekom, no postupne si našiel cestu k Formule 1. V roku 1976 sa stal hlavným komentátorom BBC a na tejto pozícii zotrval až do ročníka 1997. Po odkúpení televíznych práv stanicou ITV pokračoval v komentovaní tam až do roku 2001.

Na sociálnych sieťach si na Walkera zaspomínali mnohé osobnosti motoršportu vrátane Martina Brundla, ktorý v roku 1997 začínal za mikrofónom ako spolukomentátor práve Murrayho Walkera. “Bol to úžasný muž z každého pohľadu. Národný poklad, génius komunikácie, legenda F1.”

Svoj odkaz pripojil aj Martin Brundle zo Sky Sports, ktorý v tandeme s Brundlom vedie prenosy pre anglicky hovoriace publikum. “Odpočívaj v pokoji, Murray Walker. Džentlmen a legenda v každom zmysle tohto slova. Bolo mi cťou, že som ťa mohol poznať, potešením, že som mohol tráviť čas v tvojej spoločnosti, inšpirovať a učiť sa od teba. Si hlasom Formuly 1 a navždy zostaneš. Ďakujem.”

“Rovnako ako u miliónov fanúšikov bol Murray Walker veľkou súčasťou aj môjho detstva,” spomína bývalý pretekár a televízny expert Karun Čandhok. “Aj napriek tomu, že som vyrastal v Indii, som zvykol sledovať preteky na VHS kazetách mesiace po tom, ako sa uskutočnili. Jeho ikonický štýl komentovania ma nadchol pre Formulu 1.”

A bol to presne jeho jedinečný štýl, ktorý vo svete motoršportu tak vynikal. Murray bol známy tým, že zásadne komentoval postojačky, vďaka čomu vedel rozprávať s väčším dôrazom a zápalom. Stephen Moss z Guardianu ho raz opísal ako “fanúšika, ktorému dali kľúče od komentátorskej kabíny; nedokázal udržať na uzde svoj entuziazmus, čo, ako sa zdalo, prirodzene viedlo ku katastrofe.”

Tou “katastrofou” sa stali nakoniec nesmrteľné Murrayho hlášky.

  • Auto vo vedení je totálne jedinečné, až na to, ktoré je hneď za ním a je s ním identické.
  • Mansell spomaľuje, ide uvoľneným tempom. Tak nie, je to nový traťový rekord!
  • Jeho auto je v poriadku, až na to, že horí.
  • Na prvých piatich pozíciách máme päť rôznych áut…
  • Má náskok presne 10 sekúnd, alebo približne 9,86 sekundy.
  • Michael Schumacher je v skutočnosti vo veľmi dobrej pozícii. Je na poslednom mieste.

“Vždy som považoval za svoju povinnosť nielen informovať, ale aj zabaviť,” povedal Murray Walker v rozhovore v roku 2011. “Vedel som, že 95 percent publika nezaujíma, aký má čap piestu priemer. Chceli, aby sme sa s nimi podelili o to vzrušenie, ktoré som mal to šťastie sledovať.”

“Šťastie, to je to slovo: moja práca ma povodila po svete nespočetné množstvo krát, do krajín, ktoré by som inak nikdy nenavštívil. Spoznal som niekoľko úžasných ľudí. Ja som mal neskutočné, gigantické šťastie,” dodal.