logo F1online.skF1online.sk

Marko: Albon nebol konzistentný, Mercedes je jasný favorit

Alex Albon a Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko11. 3. 2021

Nové vyjadrenia Helmuta Marka z Red Bullu konštatujú situáciu ohľadom výmeny jazdeckej pozície Alexa Albona, ktorý podľa neho nebol dostatočne konzistentný. Marko hodnotí aj favorizovaný majstrovský Mercedes.

Alex Albon sa dostal do kokpitu Red Bullu po neslávne známej výmene s jeho kolegom z akadémie Pierrom Gaslym, ktorý následne putoval späť do sesterského AlphaTauri (vtedy Scuderie Toro Rosso).

Aj jeho však po nepresvedčivých výkonoch, v porovnaní s tímovým kolegom Maxom Verstappenom, postretol podobný osud. Príležitosť tak dostal mexický pilot Sergio „Checo“ Pérez.

Druhý tím celkového poradia vlaňajšej sezóny si sľubuje od mexického borca viac konzistentnosti vo výkonoch, pričom 31-ročný pilot prináša do tímu aj množstvo skúseností z iných monopostov.

Na otázku o výmene Albona odpovedal Helmut Marko v rozhovore pre Servus TV: „Z hľadiska taktiky potrebujeme od začiatku sezóny dvoch silných jazdcov.“

„Na konci minulej sezóny sme videli, že Mercedes si už nemohol dovoliť priviesť Bottasa na zastávku do boxov len tak, pretože už nebolo isté, že si bude môcť udržať svoje druhé miesto v šampionáte,“ hodnotí Marko.

„Musíme sa uistiť, že dokážeme využiť túto stratégiu od prvých pretekov,“ pokračuje šéf vývojového programu jazdcov Red Bullu. „Alexander Albon u nás bohužiaľ nebol dostatočne konzistentný, preto došlo k výmene jazdca.“

A konzistentný pilot sa teraz Red Bullu zíde, ak bude chcieť vytrápiť úradujúcich majstrov sveta. „Mercedes je jasný favorit,“ uznáva Helmut Marko. „Keď však porovnáme nadchádzajúcu sezónu s tými predchádzajúcimi, sme na tom oveľa lepšie. Máme auto, ktoré vyhralo posledné preteky vlaňajšej sezóny.“

Šéf tímu Mercedes, Toto Wolff má rovnaký názor a tvrdí, že víťazstvo Verstappena na konci sezóny ukazuje silu a pokroky Red Bullu. Marko však reaguje a uznáva, že z víťazstva holandského pretekára sa nedá veľa vyčítať. Mercedes mal podľa jeho slov viaceré problémy.

„Úprimne povedané, musím povedať, že Hamilton na poslednom podujatí stále bojoval s následkami koronavírusu,“ uzatvára Marko. „Okrem toho, Mercedes nemohol využiť plný výkon svojej jednotky MGU-K, čo určite zohralo svoju rolu.“

Súvisiace články

Diskusia