logo F1online.sk

Norris: Tí, ktorí jazdili na simulátoroch, nebudú mať veľkú výhodu

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Marek Hlavatý
Marek Hlavatý16. 6. 2020

Lando Norris neočakáva priepastný rozdiel medzi jazdcami, ktorí sa počas karantény zapájali do virtuálnych pretekov a ktorí nie, ako prezradil v rozhovore pre portál motorsport.com.

Po tom, čo pandémia koronavírusu uzavrela pretekárske okruhy, jazdci mohli pretekať len virtuálne na simulátoroch. Túto možnosť využívali hlavne mladší piloti. Niekoľkokrát zahviezdili Russell, Albon či Leclerc, pravidelne sa zúčastňovali aj Verstappen, Norris, Latifi a Giovinazzi. Naopak, ani jeden z majstrov sveta v štartovom poli – Räikkönen, Vettel či Hamilton – si vo virtuálnych pretekoch nezajazdil.

Norris tvrdí, že tí, čo pretekali z pohodlia domova na simulátoroch, môžu mať v úvodných pretekoch sezóny v Rakúsku drobnú výhodu, ale nebude to nič priepastné. Brit verí, že aj jazdci, ktorí sa do online pretekov nezapájali, sa už behom pár kôl dostanú do rytmu a budú konkurencieschopní.

“Tí, ktorí jazdili na simulátoroch, môžu mať malú výhodu v niektorých oblastiach, ale určite to nebudú žiadne dramatické rozdiely,” začal Norris.

“Očakávam nejaké drobné odchýlky, ale v zásade len toľko, že niekto sa do toho dostane možno o kolo či dve skôr ako iní, nič viac,” pokračuje Lando.

“Bude to o drobnostiach ako komunikácia s inžinierom a podobne, teda (my, tí, čo jazdili na simulátore, pozn. red.) môžeme mať spočiatku trochu výhodu, ale ostatní jazdci v poli sú špičkoví profesionáli a behom dvoch-troch kôl budú opäť v rytme. Preto neočakávam žiadne priepastné rozdiely,” uviedol.

Norris zároveň prezradil, že verí, že sezóna bude pozostávať z viac ako len ôsmich pretekov, ktoré sú nateraz potvrdené. Navyše priznal, že podľa neho môže takto výrazne skrátená sezóna ovplyvniť prístup jazdcov k jednotlivým pretekom. Predsa len je menej príležitostí zažiariť a zbytočný risk spojený s následným vypadnutím z pretekov by mohol vyjsť veľmi draho.

“Som si celkom istý, že bude viac ako osem pretekov. Osobne si myslím, že určite ich bude viac,” povedal.

Na otázku ohľadom miery riskovania počas pretekov odpovedal: “To je niečo o čom sa musím poradiť so svojim inžinierom a zvyškom tímu. Oni vedia, čo je najlepšie pre nás (ako tím, pozn. red.) a čo je najlepšie pre mňa,” skonštatoval Brit.

“Určite existuje zopár vecí, na ktorých ešte musím zapracovať a v ktorých sa môžem zlepšiť. Verím, že sa nám ich podarí odhaliť v Rakúsku, keď zistíme, na čom sme a aké je naše tempo v porovnaní s ostatnými,” dodal Norris.

Na záver doplnil: “Pokiaľ to bude len tých osem pretekov, pochopiteľne, budem trochu viac riskovať. Verím však, že ich bude viac, či už budú v Európe alebo kdekoľvek inde.”