logo F1online.skF1online.sk

Mick Schumacher: Necítim extra tlak v súvislosti s odkazom môjho otca

Mick Schumacher
© Haas
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko6. 3. 2021

Nováčik tímu Haas Mick Schumacher hovorí, že je hrdý na to, že vo Formule 1 bude pretekať s menom sedemnásobného majstra sveta. Neverí však, že by kvôli otcovmu odkazu bol naňho vyvíjaný dramaticky väčší tlak pred novou sezónou.

Po zisku titulu v šampionáte FIA Formula 2 v roku 2020 absolvuje mladý Schumacher, podporovaný továrenským Ferrari, premiéru v tíme Haas. Stane sa tak jubilejných 30 rokov po debute jeho otca Michaela, ktorý sa odohral v roku 1991 v tíme Jordan.

Od toho momentu Michael Schumacher získal kvantum úspechov, no tie by jeho syna až tak ťažiť nemali. „Nikdy som nepovedal, že to bol tlak a som si istý, že to nikdy nebudem hovoriť, pretože som veľmi šťastný, že si toto priezvisko nesiem a som veľmi rád, že ho môžem priniesť späť do Formuly 1,“ uviedol Mick Schumacher pri predstavení nového monopostu Haas.

„Som na to veľmi hrdý. Je to pre mňa ako vzpruha a dáva mi to motiváciu každý deň pracovať čo najtvrdšie,“ hovorí Schumacher.

Mick mal iba päť rokov, keď jeho otec získal s tímom Ferrari svoj siedmy a zároveň posledný titul majstra sveta. Keď Michael na konci sezóny 2012 odišiel z Formuly 1, mladý Mick mal 13 rokov.

A hoci dnes stále len 21-ročný mladík na okruhoch nemôže načúvať radám svojho otca, predsa len si myslí, že niekoľko dôležitých lekcií od neho dostal. Jednou z nich je potreba vybudovať okolo seba silný a fungujúci tím.

„Určite existuje niekoľko rôznych vecí, čo som sa naučil,“ vysvetlil Schumacher. „Pre mňa tou najväčšou, ktorú už dlho presadzujem, je to, aby ste si k tímu vybudovali veľmi silné puto. O to sa skutočne usilujem.“

„Je to jedna zo silných stránok. Skutočne dôležité je tiež byť mentálne taký silný, ako len môžem byť, a to v každej situácii,“ ozrejmil vlaňajší šampión F2. „A potom v podstate len začať sezónu na vysokej úrovni, predviesť veľmi dobré výkony a dúfať, že dokážem preniesť všetko, čo som sa za posledné roky naučil.“

Mladý Schumacher prezradil, že o metódach svojho otca viedol niekoľko rozhovorov s Jockom Clearom. Ten bol pretekovým inžinierom Michaela Schumachera v Mercedese v rokoch 2011 a 2012 a teraz je trénerom pilotov v tíme Ferrari. To zahŕňa aj spoluprácu s členmi akadémie, teda i s mladým Nemcom.

„Jock Clear, za posledných pár rokov som s ním veľa hovoril,“ povedal Schumi. „Myslím si, že prvýkrát som s ním spolupracoval v roku 2014. Bol som s ním na simulátore, čo bolo pre mňa skutočne zábavné a veľmi zaujímavé, pretože som prichádzal z prostredia motokár.“

„Hovorili sme rôzne aj o tom, aká bola jeho práca s rôznymi pilotmi a ako to bolo v porovnaní s mojím otcom,“ uzatvára Mick Schumacher. „Bolo to veľmi zaujímavé. Robil som si k tomu veľa poznámok a určite sa teším, že s ním budem tento rok spolupracovať ešte bližšie.“

Súvisiace články

Diskusia