logo F1online.sk

Virtuálnu 24-hodinovku v Le Mans sprevádzali problémy od výmyslu sveta

Virtuálna 24-hodinovka Le Mans
© Twitter/Williams Esports
Milan Kubala
Milan Kubala14. 6. 2020

Víťazom prvých virtuálnych 24-hodinových pretekov Le Mans sa v nabitej konkurencii stal tím Rebellion Williams v zložení Louis Delétraz, Raffaele Marciello, Nikodem Wiśniewski a Kuba Brzeziński. Štvorica obišla okruh dokopy 371-krát, čo je porovnateľné s minuloročnými víťazmi reálnych pretekov. Viac ako o triumfe Rebellionu sa však hovorí o množstve technických problémov, ktoré preteky sprevádzali.

Ako jednému z prvých sa smola prilepila ma päty Fernandovi Alonsovi, ktorý po kolízii s o kolo pomalším autom GTE dostal prejazd boxovou uličkou. Samotný trest mu bol ale udelený veľmi nešťastne, a to tesne v nájazde do boxov, kam si to namieril za cieľom dotankovania paliva. Hra však potom, čo Alonso nestihol v rýchlosti zareagovať, vyhodnotila, že si Španiel prišiel skutočne odpykať udelený trest a nedovolila mu doplniť palivo. Ďalšie kolo už Alonso, prirodzene, kvôli prázdnej nádrži nedokončil a odstúpil.

Po asi tretine 24-hodinovky vedenie pretekov prerušilo jazdy kvôli problémom so servermi. Počas polhodinovej prestávky sa podarilo Alonsa a jeho posádku vrátiť do pretekov na posledné miesto a so šesťkolovou stratou. Po reštarte serverov sa pokračovalo, no s iným počasím, na ktoré sa niektorí piloti len ťažko adaptovali.

Nepríjemnosti sa nevyhli ani Charlesovi Leclercovi. Počas jeho druhého stintu sa chyba v hre postarala o to, že v zlomku sekundy stratil kontrolu nad svojím autom. Výsledkom bola oprava monopostu. Preteky ako celok sa jeho tímu kvôli chybám v hre vôbec nevydarili, veď Ferrari 488 GTE by v boxovej uličke nemalo byť otočené hore kolesami.

“Ďakujem za to, že ste boli so mnou počas celých 24 hodín,” napísal Leclerc na Twittri. “Prvých osem/deväť hodín bolo zábavných, keď sme bojovali o pozície. Potom prišiel problém so serverom a odvtedy to bolo viac o tom, ako vôbec dôjsť do cieľa. Teraz chcem ísť ale na reálnu Le Mans.”

Veľmi podobne ako Leclerc dopadli neskôr aj Max Verstappen a Lando Norris, hoci ich auto vypadlo z pretekov kvôli chybe dokonca z prvého miesta. Ďalšia červená vlajka síce aj ich vrátila do pretekov, ale rovnako ako Alonso s Barrichellom už toho zozadu veľa nezmohli. “Bolo to mimo našu kontrolu. Robili sme, čo sme mohli, ale nie vždy to stačí. Vrátime sa na budúci rok… možno,” zareagoval Norris.

Odhliadnuc od množstva technických problémov, ktoré nesprevádzali len pilotov F1, možno skonštatovať, že sa úvodná 24-hodinovka vcelku vydarila. Prenosy boli zvládnuté na mimoriadne vysokej úrovni a sledovali ich ľudia až z 57 krajín. Podľa organizátorov sa k livetimingu pripojilo až trinásť miliónov divákov. Potenciál do budúcnosti tu určite existuje.