logo F1online.skF1online.sk

Sainz: Vidíme povzbudzujúce dáta

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala27. 2. 2021

Týždne pred prvými testami sú pre každý tím obdobím plným očakávaní. Vo Ferrari sú tento rok o to väčšie, že sa chce táto legendárna stajňa, ktorej lesk sa vytratil nielen na autách, opäť vrátiť do prvej trojky. Či sa jej to podarí, to zatiaľ nevieme, no podľa Carlosa Sainza predbežné dáta vyzerajú veľmi schopne.

Šieste miesto v Pohári konštruktérov, najhorší výsledok Scuderie od roku 1980, sa už zopakovať nesmie. Ferrari musí aj napriek tomu, že počas zimy bol vývoj do značnej miery zmrazený, dúfať, že sa mu podarí predbehnúť celý zvyšok stredu poľa.

“To je miliónová otázka, na ktorú teraz nikto nemá odpoveď,” reagoval Carlos Sainz na to, či v sezóne 2021 dočiahne na pódium. “A nebudeme ju mať, až kým neprídeme do Bahrajnu — nie do Bahrajnu na testy, skôr do Bahrajnu na preteky.”

“Dnes je už z testov veľmi ťažké vyvodiť nejaké závery; môžete jazdiť s rôznym množstvom paliva, nasadiť rôzne motorové režimy. Progres tímu som však v posledných mesiacoch veľmi pozorne sledoval a snažil som sa ich podporiť a pomôcť im,” vysvetľuje španielsky pretekár.

Podľa zákulisných informácií Ferrari pre tento rok prichystalo viacero vylepšení pohonnej jednotky a takisto sa intenzívne pustilo do prekopania aerodynamiky, za ktorú sa Maranello vlani muselo od hanby červenať, hoci určite nie viac ako za predpotopný motor.

“Vidíme nejaké povzbudzujúce náznaky, vyliezajú nám z toho povzbudzujúce dáta, ale na druhej strane nevieme, čo robia ostatní,” konštatuje Carlos Sainz, ktorý spolu s Charlesom Leclercom vytvorí najmladšiu jazdeckú dvojicu Scuderie v dejinách. “Je to tá istá otázka ako každú zimu: Viete, ako sú na tom ostatní? Vy možno robíte pokroky, ale neviete, či ostatní nerobia väčšie pokroky. Ale ja som sebavedomý.”

“Musíme byť trpezliví, uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. A tiež mojou hlavnou náplňou práce počas tejto zimy nebolo koncentrovať sa na vývoj, ale adaptovať sa na tento tím, spoznať tu všetkých ľudí a pripraviť sa na testy a prvé preteky, čo je tiež dosť náročná úloha.”

“Sme v zlomovom bode, snažíme sa spoločne z toho dostať a vrátiť Ferrari späť na čelo. To si však vyžiada intenzívnu prácu v tíme. Akonáhle sa výsledky začnú dostavovať, tak už budeme vnútorne skvele rozbehnutí. Ohľadom budúcnosti budeme cítiť ešte viac vzrušenia,” doplnil Sainz.

Súvisiace články

Diskusia