logo F1online.sk

Schumacher by chcel pódium: Snívať je povolené, no nie?

Mick Schumacher
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala22. 2. 2021

Keď snívať, tak vo veľkom. Mick Schumacher pred svojou úvodnou sezónou vo Formule 1 sníva o zisku pódia, hoci si uvedomuje, že na niečo také bude potrebovať i poriadne kusisko šťastia.

Úradujúci šampión Formuly 2 bude totižto pretekať v Haase, ktorý sa s vývojom tohtoročného auta určite nepretrhne. Podľa Günthera Steinera by sa v týchto dňoch mal končiť vývoj aktuálneho monopostu, technický riaditeľ tímu Simone Resta má už 99 percent energie investovať do sezóny 2022.

Je preto otázne, akú formu bude mať tohtoročný Haas, hoci je pravda, že ak Ferrari dokázalo vylepšiť pohonnú jednotku tak, ako to naznačujú talianske médiá, tak sa i piloti Haasu môžu tešiť na úspešnejší rok, než aký zažili Kevin Magnussen s Romainom Grosjeanom.

“Musíme mať jasno v tom, aký bude mať naše auto potenciál,” hovorí Mick Schumacher pre Auto Motor und Sport. “Musíme byť k sebe úprimní a robiť si svoju prácu. Najlepšie by bolo, samozrejme, zbierať body.”

“A ak by prišlo aj na nejaké šialené preteky, aké sme videli vlani, tak by z nich možno mohlo vyliezť aj nejaké pódium,” zamýšľa sa syn sedemnásobného šampióna. “Áno, je to sen, ale snívať je povolené. V prvom rade však musíme zostať pri zemi.”

“Budeme musieť vyčkať pár pretekov, aby som mohol túto otázku adekvátne zodpovedať. Samozrejme, ja si sám od seba sľubujem veľa. Chcem sa veľmi rýchlo udomácniť v tíme, aby som sa cítil komfortne. Ak sa nám to podarí, výsledky sa dostavia,” komentuje Schumacher. “Aj keď je toto pre nás prechodný rok, tak platí, že ak sa objaví príležitosť a šťastie bude pri nás, tak dáme do toho všetko, aby sme domov doviezli pekný výsledok.”

Schumacherovi vraj popri tom nebude robiť veľké starosti tlak, ktorý naňho budú vytvárať médiá ako na syna slávneho Michaela Schumachera. Avšak, fakt, že ide len o prechodný rok a Haas to tak aj otvorene komunikuje, by mohol Schumacherovi situáciu uľahčiť.

“Tlak je tu vždy,” reaguje vzápätí. “Ja ho vyvíjam sám na seba. Mám od seba isté očakávania. Chcem vidieť rozdiel medzi začiatkom a koncom sezóny, chcem vidieť, že som dospel, zlepšil sa a s tímom pracujem tak dobre, ako to je len možné. Chcem si vybudovať vzťahy a spoločne sa posúvať vpred.”

Ešte na jeseň sa Schumacherovo meno najviac spájalo s Alfou Romeo, kde mal nahradiť Antonia Giovinazziho a začať zbierať skúsenosti popri ostrieľanom Räikkönenovi. Táto predstava definitívne padla potom, čo Alfa potvrdila zotrvanie oboch svojich jazdcov. Mickovi tak zostal jediný kokpit, ten v Haase.

Schumacher však nepochybuje o tom, že to bolo správne rozhodnutie. “Toto rozhodnutie sme, samozrejme, spravili spoločne. Koniec-koncov, ja mám v F1 len veľmi málo skúseností a Ferrari má veľa znalostí. Poznajú tento šport a presne vedia, čo bude pre mňa najlepšie.”

“Haas nie je zrovna najväčší tím, ale zato majú k pilotom veľmi blízko. Veľmi často sme v kontakte, čo je skvelé,” pochvaľuje si prácu v americkom tíme a následne i fakt, že nie je odtrhnutý od toho, čo sa deje vo vedení: “Je fajn vedieť a diskutovať o cieľoch tímu.”

“Veľmi dobre pracujú s jazdcami. Verím tiež, že čerstvý vzduch tomuto tímu prospeje, dúfam, že ho bude motivovať a bude sa nám dariť. Ja som sa tu hneď na začiatku cítil ako doma. Niekedy to chvíľu trvá, ale v Haase som sa cítil ako doma už prvý deň po prvom stretnutí. Som rád, že tu môžem byť. Je to dobré miesto, kde sa môžem rozvíjať,” doplnil.