logo F1online.sk

Rosberg: Z Vettela môže byť opäť hrdina

Sebastian Vettel
© Twitter/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala17. 2. 2021

Nico Rosberg si myslí, že v roku 2021 by sme mohli na okruhoch F1 opäť vidieť toho starého dobrého Sebastiana Vettela, na ktorého si pamätáme z čias Red Bullu. V aute, ktoré mu bude bližšie, sa vraj opäť môže stať hrdinom publika.

Sebastian Vettel je opäť vo svojom živle. S inžiniermi z továrne sa vraj spojí aj niekoľkokrát do dňa, pretože si na niečo spomenul a chce sa o to podeliť či sa na niečo spýtať. Po nie veľmi srdečnom ukončení partnerstva s Ferrari ide o vítanú zmenu vzduchu. Cítiť, že sa nadchol pre nový projekt.

“Potreboval zmenu. Vo Ferrari sa ocitol v negatívnej špirále a ku koncu to už naozaj nebola príjemná skúsenosť,” myslí si Nico Rosberg, ktorého vyspovedali noviny Augsburger Allgemeine. “Som rád, že našiel túto novú príležitosť.”

“V Aston Martine bude opäť hrdinom, ľudia ho opäť budú oslavovať. Príde úspech a z neho môže byť ten starý dobrý Seb. Stále je jedným z najlepších pilotov všetkých čias,” konštatuje majster sveta z roku 2016.

Z továrne Aston Martinu sa už ozývajú hlasy, že nové auto bude “Vettelovo”. Aj vďaka tomu, že v Racing Pointe podľa Otmara Szafnauera vždy jazdili piloti, ktorí mali radi stabilnú zadnú časť, presne takú by mal dostať aj Vettel.

Ak sa to vyplní, aj Ralf Schumacher ho považuje za silného kandidáta na dobré výsledky. “Ak Sebastian bude mať auto, s ktorým sa dokáže zosúladiť, tak od neho môžeme opäť očakávať viac. Vo Formule 1 je to všetko o detailoch. Tu brzdíte o trochu skôr, tam pridáte o kúsok neskôr a razom strácate tri desatiny na svojho kolegu, ktorému to s autom ide ľahšie. A v pretekoch sa to všetko nazbiera,” hovorí pre F1-Insider.com.

Jedna vec je nastavenie auta, druhá zas nová pohonná jednotka. Sebastian Vettel si prvýkrát v kariére pričuchne k motorom Mercedesu. Výkonu bude mať istotne viac ako vlani, no to nie je jediný parameter, ktorý by ho mal zaujímať.

“Nie je to len najvýkonnejšia pohonná jednotka v štartovom poli, ale ponúka aj najlepšiu ovládateľnosť,” poukazuje na druhý dôležitý faktor Ralf Schumacher a bývalý pretekár Marc Surer naňho priamo reaguje: “Pri brzdení a akcelerácii piloti ako Vettel chcú dopredu cítiť, čo ich auto robí. Tu zohrávajú reakcie motora dôležitú úlohu. Myslím si, že Lewis Hamilton a Sebastian Vettel majú veľmi podobné jazdecké štýly, nuž a Mercedes vyrobil motor, ktorý je na mieru šitý pre Lewisa…”

Nečudo teda, že aj Otmar Szafnauer má veľké nádeje pred novým ročníkom. “Ak všetko pôjde, ako má, tak Sebovi verím, že tento rok získa aj pár víťazstiev. Vo Ferrari mal auto, s ktorým sa ťažko jazdilo a nepasovalo k jeho jazdeckému štýlu. Bolo to podobné ako v jeho poslednom roku v Red Bulle v sezóne 2014.”

A čo na to hovorí Vettel, ktorý v týchto dňoch rozpredáva viaceré autá zo svojej súkromnej zbierky? Okrem iných aj LaFerrari (2016), Ferrari Enzo (2004), Ferrari F50 (1996), Ferrari F12tdf (2016) či Ferrari 458 Speciale (2015).

“Ja viem len toľko, že som nesmierne motivovaný. Prvý pohľad na to, aký máme výkon, budeme mať až na testoch v Bahrajne. Predtým v podstate len hádame,” uzavrel Vettel.

Súvisiace články