logo F1online.skF1online.sk

Marko: Hamilton je príliš drahý. Vzniká pracovná skupina pre platy jazdcov a ich strop

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko15. 2. 2021

Plat sedemnásobného majstra Lewisa Hamiltona je veľkou kontroverziou už niekoľko týždňov. Svoj názor teraz pridal aj Helmut Marko, ktorý sa naň pozerá cez prsty. Vzniká navyše nová pracovná skupina, ktorej primárnym zameraním sú práve platy jazdcov a ich zosúladenie s rozpočtovým stropom.

Komisia Formuly 1 zasadala minulý týždeň a jej predmetom bola tiež téma platov pilotov a ich zosúladenie s rozpočtovým stropom.

„Pretože v roku 2021 je vo Formule 1 po prvýkrát predstavený rozpočtový strop, počas stretnutia boli predložené rôzne návrhy týkajúce sa kontroly nákladov a toho, ako je možné dosiahnuť tento všeobecný cieľ v nasledujúcich rokoch,“ uvádza F1 a FIA vo vyhlásení pre web Formula1.com.

„V rámci toho sa vytvorí pracovná skupina (vrátane samotných jazdcov), ktorá bude diskutovať o témach zmlúv samotných jazdcov či vyššieho vedenia tímu.“

Rozpočtový strop obmedzuje množstvo peňazí, ktoré môže tím Formuly 1 minúť počas kalendárneho roka. Týka sa konkrétne nákladov, ktoré majú vplyv na výkonnosť vozidla a pre tento rok je stanovený na 145 miliónov dolárov. Ide však vôbec o prvý súbor finančných predpisov v histórii, ktorý obsahuje rozpočtový strop zameraný na dosiahnutie konkurencieschopnejšieho šampionátu Formuly 1.

Vzhľadom na to, že aktuálny rozpočtový strop nezahŕňa platy samotných jazdcov ani úzkeho vedenia tímu, stále je tu do budúcna otvorený priestor na diskusiu. Práve v tejto tematike sa nesie aj kontroverzia ohľadom platu Lewisa Hamiltona. Ten mal údajne podpísať ročnú zmluvu s Mercedesom za základný plat 40 miliónov (plus bonusy a sponzorské prémie).

„Hamilton je pre Formulu 1 jednoducho príliš drahý,“ uviedol Helmut Marko v rozhovore podľa RTL/ntv. „Preto by mali byť platy jazdcov zahrnuté do rozpočtového stropu.“

Očakáva sa, že platový strop bude zavedený v priebehu niekoľkých najbližších rokov a Formula 1 má do týchto úvah zahrnúť aj samotných jazdcov. Podľa dostupných informácií sa uvažuje o rozdelení sumy 30 miliónov dolárov medzi dvoch jazdcov tímu.

Výkonný riaditeľ tímu McLaren Zak Brown nedávno povedal: „Myslím si, že všetci šéfovia tímov sú za zavedenie platového stropu pre jazdcov a myslím si, že ho zavedú v najbližších rokoch.“

Američana však nezaujal návrh zahrnúť do rozpočtového stropu aj troch najlepšie platených zamestnancov tímu. Niektorí riadiaci pracovníci a dizajnéri spoločnosti totiž podľa jeho slov pracujú aj na projektoch, ktoré presahujú rámec Formuly 1.

Súvisiace články

Diskusia