logo F1online.sk

Kanada je formátu so šprintovými pretekmi naklonená

štart VC Veľkej Británie 2019 – Silverstone
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala12. 2. 2021

Vo štvrtok sa na rokovaní Formuly 1, FIA a všetkých desiatich tímov rozoberalo viacero tém a medzi nimi i nápad vyskúšania šprintových pretekov. Zdá sa, že všetky strany sú mu otvorené, dokonca i organizátor pretekov, na ktorej má byť táto novinka nasadená.

Formula 1 chce šprintové preteky hodnotiť počas víkendov v Kanade, Taliansku a Brazílii. Očakáva sa, že počas týchto veľkých cien by sa v piatok konal jeden tréning, po ktorom by nasledovala kvalifikácia. V sobotu by sa pokračovalo — možno i bodovanými — šprintovými pretekmi na 100 kilometrov podľa poradia z kvalifikácie. V nedeľu by prebehla štandardná veľká cena, no štartové poradie by už nebolo určené kvalifikáciou, ale výsledkami zo soboty.

“Všetky tímy uznali, aké dôležité je vtiahnuť fanúšikov do diania a zabezpečiť, že budeme mať ešte vzrušujúcejší víkendový formát,” hodnotí výsledky zasadnutia Komisie F1 FIA. “Myšlienka zorganizovania nového kvalifikačného formátu sa preto dočkala širokej podpory všetkých strán. Pracovnej skupine bola zadaná úloha vytvoriť kompletný plán s cieľom dospieť k definitívnemu rozhodnutiu, a to pred štartom ročníka 2021.”

Pre Formulu 1 bude ešte dôležité sa dohodnúť s organizátormi spomínaných veľkých cien. Avšak, vyzerá to tak, že aspoň v prípade VC Kanady to nebude také ťažké, jej organizátor Francois Dumontier je predbežne za.

“Už sme sa o tejto veci bavili,” potvrdil pre Le Journal de Montreal. “Sme veľmi otvorení tomu, aby sa tento projekt stal realitou. Samozrejme, pod podmienkou, že sa Veľká cena Kanady uskutoční.”

Na reakcie pilotov ešte čakáme. Ako prvý sa nad novinkou zamyslel Antonio Giovinazzi. “Zažil som niečo podobné vo Formule 2, ale malo to nejaké odlišnosti. Tento nápad mi však nevadí. Formula 1 chcela vždy skúšať nové veci, nuž uvidíme, ako to dopadne. Bolo by fajn, keby sme mali v Monze dva preteky, to určite,” pousmial sa.

Súvisiace články