logo F1online.sk

Iniciatíva We Race As One sa zbaví dúhových symbolov

Safety car #WeRaceAsOne
© Mercedes-AMG F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 2. 2021

Začiatkom minulej sezóny spustila Formula 1 iniciatívu #WeRaceAsOne, ktorá si za svoj cieľ stanovila viacero osvetových cieľov, vrátane boja s diskrimináciou. Iniciatíva si za svoj symbol vybrala dúhu veľmi podobnú symbolom LGBTI komunít. Tej sa však v tomto roku zbaví.

Symbol dúhy spolu s nápismi #WeRaceAsOne sa v roku 2020 objavil na mnohých miestach. Najviac sa vynímal na bezpečnostnom vozidle, no na svoje lakovanie ho umiestnili i jednotlivé tímy. V roku 2021 ho však už neuvidíme, keďže iniciatíva pozmenila svoje ciele a padlo rozhodnutie zbaviť sa aj tohto symbolu.

„V tejto sezóne už nevidíme dúhu bok po boku platformy #WeRaceAsOne,“ píše vo svojom stanovisku Formula 1. „Nakoľko stále prebieha boj s pandémiou Covid-19, rozhodli sme sa zamerať našu platformu na tri základné piliere, ktorými sú udržateľnosť, diverzita a začlenenie, a komunity. Tieto oblasti sú prioritou pre tento šport, ktorý už v tomto smere dosiahol pokrok.“

Formula 1 v minulom roku takisto poskytla pilotom priestor pred každými pretekmi urobiť gesto v boji proti rasizmu. Väčšina pilotov sa vtedy rozhodla pre pokľaknutie a tento časový úsek zostane vyhradený aj v roku 2021.

Formula 1 takisto verí, že „vytvorí cestu udržateľným hybridným motorom“, rovnako tak zníži množstvo plastového odpadu v padoku a upraví spôsob prepravy tak, aby sa znížilo množstvo nákladu prepravovaného na preteky.

Ďalším z avizovaných cieľov a aktivít je podpora vzdelávania. Iniciatíva chce zabezpečiť „financovanie štipendií pre mladých a talentovaných inžinierov zo znevýhodnených prostredí s možnosťou nadobudnúť pracovné skúsenosti vo Formule 1“.

Jednou z tohtoročných noviniek je aj zaradenie dievčenskej Série W medzi sprievodné šampionáty Formuly 1.

Súvisiace články