logo F1online.sk

Liberty Media chce v roku 2021 tri šprintové preteky, rozhodne sa vo štvrtok

Po štarte VC Španielska 2020 – Sainz, Gasly
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 2. 2021

Myšlienka obráteného roštu bola zavrhnutá, no Liberty Media sa nemieni vzdať. Najnovšou alternatívou, ako okoreniť súťažný víkend, sa stali sobotné šprintové preteky. Formula 1 by to v tomto roku chcela vyskúšať na troch podujatiach.

Cieľom tohto pokusu je pochopiteľne vyhodnotiť, či tento koncept má nejakú budúcnosť a či má zmysel o ňom do budúcna uvažovať. Myšlienka je prostá, kvalifikácia sa presunie zo soboty na piatok a určí poradie na rošte sobotného šprintu, ktorý by sa svojou dĺžkou mal zmestiť do hodinového okna určeného pre kvalifikáciu. Poradie v šprinte následne určí poradie na štarte v nedeľných pretekoch.

O ďalšom osude myšlienky sobotných šprintérskych pretekov by sa malo rozhodnúť na štvrtkovom stretnutí zástupcov tímov a FOM. Rovnako tak sa bude diskutovať aj o tom, či sa za šprinty budú udeľovať majstrovské body alebo o povinných zastávkach v boxoch.

Informáciu priniesol portál RaceFans, ktorého zdroje zároveň tvrdia, že tri podujatia, kedy má byť tento formát otestovaný sú Veľká cena Kanady, Veľká cena Talianska na Monze a Veľká cena Sao Paula na Interlagose. Prečo si Liberty Media vybrala dve americké podujatia? Nuž, v Európe bude čase ich konania neskoré popoludnie, resp. skorý večer, od čoho si FOM sľubuje zvýšenú sledovanosť v Európe.

Po dvoch rokoch a troch neúspešných pokusoch pretlačiť myšlienku obráteného roštu sa tak Liberty Media zamerala na snahu o zavedenie sobotných šprintov. Nový šéf Formuly 1, Stefano Domenicali, už potvrdil, že myšlienka obráteného roštu bola definitívne zavrhnutá najnovšie je ich úsilie nasmerované na šprintové preteky.

Súvisiace články