logo F1online.sk

V F1 kraľujú autá. Ani Hamilton by v Haase o body nebojoval, hovorí Grosjean

Romain Grosjean
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala5. 2. 2021

Lewis Hamilton siaha na ôsmy majstrovský titul a ak sa potvrdia množiace sa správy o tom, že Brit by mohol v Mercedese zostať i v budúcej sezóne, tak si môže začať mädliť ruky i na deviaty. Avšak, nemali by sme pri tomto rekorde ospevovať len jeho, vďačiť za to môže v prvom rade autám Mercedesu, myslí si Romain Grosjean.

Lando Norris sa vlani pri príležitosti osláv Hamiltonovho rekordného 92. víťazstva tiež nechal počuť, že Lewis Hamilton to nemá až také ťažké, keďže “musí poraziť len jedného-dvoch pilotov”. Pre jeho krajana by vraj malo byť štandardom, že vyhráva jedny preteky za druhými. Následne sa za tieto slová ospravedlnil, časť fanúšikov ich totiž vnímala ako prejav nedostatku rešpektu, čo si Norris od nich na sociálnych sieťach pekne zlízol.

Grosjean podobne argumentuje tým, že keby Hamilton sedel v inom monoposte, rekordy by istotne neprepisoval. “Hamilton by v minuloročnom Haase nikdy nedokázal zabojovať o body. Veľa závisí od toho, v akom aute jazdíte. Kvôli tomu sa ťažko porovnávajú piloti medzi sebou.”

Pre fanúšikov je veľká škoda, že Lewis Hamilton nemá súpera u konkurenčných tímov či aspoň na druhej strane garáže Mercedesu. Vo Formule 1 pritom určite sú piloti, ktorí by Hamiltona vedeli vyzvať.

Nemali však šancu súperiť s monopostom W11, v ktorom piloti Mercedesu vedeli nadeliť tretiemu najlepšiemu Maxovi Verstappenovi aj viac než polovicu sekundy na kolo. “Podľa môjho názoru mal Leclerc veľmi dobrú sezónu, ale keďže jeho auto nebolo dosť dobré, tak to až tak dobre nevyzeralo. Nuž a Russell je najjasnejším príkladom toho, že o najväčšie rozdiely sa starajú práve monoposty.”

Ďalší talent, ktorý sme ešte v súbojoch na čele štartového roštu nevideli, je Sergio Pérez. Mexičan sa prakticky celú svoju kariéru pohyboval v strede štartového poľa, čo mu prinieslo len za hrsť pódií.

Tento rok by mohol u fanúšikovskej obce viac zabodovať, vďaka lepšiemu monopostu ho bude častejšie vidieť. “Myslím si, že je skvelé, že dostal takú šancu,” raduje sa s Pérezom Grosjean. “Teším sa z toho. Som presvedčený, že v top tíme sa mu bude dobre dariť.”

“Toto je jeho druhá šanca v top tíme po jeho pôsobení v McLarene, no teraz je to o niečom inom. Teraz je naozaj pripravený vyložiť karty na stôl,” doplnil Francúz.