logo F1online.skF1online.sk

Vettel zanechal v Aston Martine dobrý prvý dojem: Je ako inžinier za volantom

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala5. 2. 2021

Inžinier za volantom. Presne tak vraj Sebastiana Vettela označil jeden zo skutočných inžinierov tímu po spoločných januárových prípravách, hovorí šéf Aston Martinu Otmar Szafnauer. Vettel si už v tíme robí dobré meno.

Sebastian Vettel sa minulý mesiac objavil v továrni Aston Martinu, aby sa začal spoznávať s tímom a pripravil sa na novú sezónu. Bude sa musieť zžiť s novými ľuďmi, autom, procedúrami. Podľa Szafnauera však už ukázal, že mu zápal nechýba.

Twitter/Aston Martin

“Keď máte 33 rokov, tak nezabudnete na to, ako jazdiť v monoposte F1, aby ste boli rýchli. On to určite nezabudol,” odpovedá na otázky Sky Sports Otmar Szafnauer. “A jeho pracovná morálka je stále na vysokej úrovni, je veľmi hladný po dobrých výkonoch. Tento rok sme s ním už začali spolupracovať a vidíte to: pýta sa tie správne otázky, má naozaj veľký hlad po vedomostiach.”

“Jeden z našich inžinierov mi Sebastiana opisoval slovami, že to bude, akoby sme za volantom mali výkonnostného inžiniera. Chce toho vedieť presne rovnako — ak nie viac — ako výkonnostný inžinier, s ktorým pracuje na aute a ktorého úlohou je pochopiť každý, aj ten najmenší aspekt výkonu auta,” vysvetľuje rodák z rumunského Semlacu.

Vettel sa po tragickom konci vo Ferrari pokúsi napraviť si svoju povesť. A ako inak sa to dá spraviť lepšie než tvrdou prácou. “Sebastian chce vedieť všetko a ešte niečo naviac. To je veľmi dobrá vlastnosť, ktorú si priniesol do nášho tímu. My to registrujeme a vidíme, že má veľký hlad, chce sa vo Formule 1 opäť zabávať. A zabávať sa, to preňho znamená byť konkurencieschopný.”

Szafnauerove vyjadrenia neprekvapia. Vettel bol vždy známy tým, že robil maximum, aby v aute našiel aj tú poslednú desatinku. Dokonca i v časoch jeho dominancie odchádzal z okruhu medzi poslednými.

“Spomínam si, že Sebastianove brífingy zvykli trvať okolo dvoch hodín. Keď sme mali za sebou prvú polhodinu, tak on stihol rozobrať zahrievacie kolo a to, ako vyskúšal, či mu funguje nápoj,” zasmial sa Christian Horner minulý rok v podcaste F1 Unscripted. “V každej fáze pretekov si spomenul na toľko detailov, že sme boli zavalení priveľkým množstvom informácií, aby sme ich mohli stráviť. Preňho to bolo užitočné cvičenie, spomenul si na veci, ktoré mohol spraviť lepšie.”

Druhá strana garáže také dlhé brífingy nemala. “Markove (Webberove) trvali takých pätnásť minút, počas nich stihol na druhej strane stola prebrať celé preteky. Každému sedí niečo iné,” doplnil Horner.

Jeho kolega z Aston Martinu bude môcť už čoskoro spomínať na podobné príhody. “Prišiel sem s takým nastavením, že chce pokračovať v pretekaní, ak ho to bude baviť. Baviť, to znamená, že bude konkurencieschopný, ale tiež, že bude tvrdo pracovať a z auta vyextrahuje každý kúsok výkonu, že dosiahne s tímom všetko, čo len bude môcť a bude toho súčasťou. Je veľmi motivovaný.”

“Myslím si, že s Lancom vytvoria dobrú dvojicu. Sebastian je veľmi skúsený, ale ešte nie je za horizontom, veď má 33 rokov. Lance je oveľa mladší a učí sa, ale má prirodzenú rýchlosť. Myslím si, že táto dvojica nám bude vyhovovať,” zhodnotil Szafnauer.

Súvisiace články

Diskusia