logo F1online.sk

Di Montezemolo: Uvažovali sme o Rossiho prestupe do F1

Valentino Rossi
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala31. 1. 2021

Valentina Rossiho pozná každý fanúšik motoršportu ako geniálneho pretekára série MotoGP a držiteľa nespočetného množstva rekordov. Je tiež o ňom známe, že má istú slabosť pre monoposty Formuly 1, no nikdy sa v žiadnom súťažne neobjavil. Podľa bývalého bossa Ferrari Lucu di Montezemola to však bolo v pláne.

Zlaté časy Michaela Schumachera vo Formule 1 boli aj zlatými časmi Valentina Rossiho v MotoGP. Doktor získal v rokoch 2001 až 2005 päť majstrovských titulov za sebou, z toho tri za Hondu a dva v tíme Yamaha.

Šlo o obrovský úspech, po ktorom dokonca začal pomýšľať na to, že by napodobnil Johna Surteesa. Surtees je do dnešného dňa jediným pretekárom, ktorý počas kariéry vyhral titul v MotoGP (resp. triede 500cc) i vo Formule 1. A tak medzi rokmi 2004 a 2010 Valentino Rossi absolvoval viacero testov so Scuderiou Ferrari.

Najskôr nešlo o nič vážne, no v roku 2006 začalo prituhovať, priznal Rossiho otec Graziano. Teraz to v rozhovore pre motorsport.com potvrdil aj exprezident Ferrari Luca di Montezemolo.

“Každý vie, že nešlo len o PR akciu, Ferrari nič také nepotrebovalo,” vysvetľuje di Montezemolo. “Na začiatku to bola taká služba, splnenie túžby veľkého šampióna. Avšak, videl som, že sa mu to páčilo.”

Valentino Rossi sa prvýkrát posadil do monopostu Ferrari v roku 2004. Vo Fiorane a s prilbou Michaela Schumachera napokon na rekordný čas legendy Formuly 1 stratil len 0,7 sekundy. “Najviac mu chýbala kontinuita, ale mal veľký potenciál a túžbu.”

Ferrari tak začalo uvažovať o tom, že by Rossimu pomohlo nabrať viac skúseností. Na výzvu menom Scuderia Ferrari sa mal pripravovať v jednom zo zákazníckych tímov. “Istý čas sme si mysleli, že by mohol jednu sezónu odjazdiť v Sauberi. Bol však dostatočne rozumný na to, aby uprednostnil pozíciu lídra na motorke pred pozíciou štvrtého alebo piateho jazdca v monoposte.”

Senzačný prestup sa teda nikdy nepremenil na skutočnosť, no Rossiho stále Formula 1 priťahuje. Napríklad na konci roka 2019 si s Lewisom Hamiltonom vymenili svoje stroje. Hamilton si vyskúšal Yamahu YZR-M1, Rossi naskočil do monopostu W08 z roku 2017.