logo F1online.sk

Jordan: Vettel môže tímu pomôcť tak, ako nám kedysi Damon Hill

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala27. 1. 2021

Eddie Jordan sa netají tým, že nie je veľkým fanúšikom prestupu Sebastiana Vettela do Aston Martinu. V jednom z rozhovorov to dokonca označil za chybu. Nevidí však všetko čierno-bielo. Bývalý šéf rovnomenného tímu očakáva, že Vettel bude pre Aston Martin podobne užitočný ako kedysi Damon Hill pre Jordan.

Damon Hill zamieril do Jordanu v roku 1998 ako skúsený majster sveta spred dvoch rokov. Podobne do Aston Martinu, ktorý je poslednou reinkarnáciou niekdajšieho Jordanu, prichádza i Sebastian Vettel; Nemec už veľmi dobre vie, ako to má fungovať v top tíme, aby mohol pomýšľať na vítazstvá.

Pred rokom 1998 to Jordan celkom nevedel. Po príchode Damona Hilla sa však veci otočili, veď Hill so sebou dotiahol celú horu skúseností z Williamsu, ktorý v tých časoch ešte udával tempo.

“Až kým sme nedotiahli Damona Hilla, tak sa Jordan brodil v bahne,” hovorí Eddie Jordan v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters. “Každý vie, že Damon nebol najrýchlejším z najrýchlejších, no mal obrovské znalosti a schopnosť vyhrať, čo si doniesol z Williamsu. On naštartoval proces, keď sme začali prechádzať na víťaznú koľaj. Verím, že Vettel so sebou prinesie to isté.”

Damon Hill sa po príchode do Jordanu postaral o vôbec prvé víťazstvo tohto tímu. Pamätná Veľká cena Belgicka 1998 sa dokonca skončila dvojitým víťazstvom žlto-čiernych. Do roku 2006, keď sa z Jordanu stal Midland, pozbieral ďalšie tri víťazné trofeje.

“Musím veriť, že Aston Martin bude vpredu, a to ešte viac než kedykoľvek v minulosti,” pokračoval výstredný rodák z Dublinu. “Mali by byť schopní zaknihovať to tretie miesto v konštruktérskom poradí, ktoré mali získať azda už tento rok. Verím tomu, že sa oprávnene dostanú do tej top trojky.”

Sebastian Vettel by nemal pomôcť len tímu, ale môže čo-to priučiť aj Lanca Strolla, o ktorého talente Eddie Jordan nepochybuje. Podľa neho ho však ešte treba opracovať.

“Bez akýchkoľvek pochybností sme videli, že Lance je nesmierne rýchly. Objavujú sa však aj prípady, kedy už taký rýchly nebol. Myslím si, že sa Lance vďaka tomu pozdvihne. Informácie a znalosti štvornásobného majstra sveta budú mať na celý tím obrovský vplyv,” zamyslel sa Jordan.

Súvisiace články