logo F1online.sk

Surer Ferrari neverí: Na zmenu koncepcie nemajú dostatočne natestované

Sebastian Vettel pred Charlesom Leclercom
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2020

Do prvých piatkových tréningov v Rakúsku nám zostávajú tri týždne, a tak sa do popredia dostávajú úvahy o rozložení síl v štartovom poli. Marc Surer odhaduje, že na čele balíka sa zoradia Mercedesy s Red Bullmi a až zozadu ich bude stíhať dvojica Ferrari.

“Ferrari prišlo s novou koncepciou auta, zadná časť monopostu je položená ešte o čosi vyššie,” všimol si komentátor a bývalý pretekár Marc Surer, ktorý sa vyjadril pre F1 Insider. “Skopírovali systém šéfdizajnéra Red Bullu Adriana Neweyho, ktorý roky udával tempo.”

Kopírovanie techniky od konkurencie je vo Formule 1 bežná prax, Racing Point na tom postavil celé tohtoročné auto. V prípade Ferrari sa ale objavuje problém. “Pochopiť také auto je ťažké, potrebujete nazbierať veľa skúseností a najazdiť veľa kilometrov, ktoré Ferrari nemá. Tento deficit nezaplátajú ani tie najlepšie simulátory.”

“Od predsezónnych testov v Barcelone sa nič vážnejšie v rozložení síl nezmení,” zhodnotil rodák z Arisdorfu. “Tempo jednoznačne udávali Mercedes a Red Bull, zatiaľ čo Ferrari za nimi strácalo. Kvôli reštrikciám zo strany FIA museli priškrtiť motor, čo bolo v Barcelone evidentné. Ferrari chýbala maximálka.”

O sile Red Bullu rozhodne nepochybuje Helmut Marko. “Očakávame duel medzi nami a Mercedesom. Podľa nášho názoru Ferrari nie je na takej úrovni, aby bojovalo o popredné pozície.”

Športový poradca červených býkov si však uvedomuje, že to nebude jednoduché. Akékoľvek vypadnutie bude mať vážne následky a razom sa môže aj podceňované Ferrari vyšvihnúť pred Red Bull.

“Nevieme, koľko pretekov nás nakoniec čaká, a preto bude každé podujatie o to dôležitejšie. Spoľahlivosť bude kľúčom k víťazstvu v šampionáte. Z pohľadu šampionátu zabolí každé zlyhanie vrátane toho jazdeckého,” podotkol na záver Marko.