logo F1online.sk

Akadémia Ferrari Villeneuveho nenadchla, vidí v nej len stagnujúcich pilotov s peniazmi

Robert Švarcman, Callum Ilott, Mick Schumacher
© Twitter/Ferrari Driver Academy
Milan Kubala
Milan Kubala18. 1. 2021

Aká úspešná je v skutočnosti jazdecká akadémia Ferrari? Scuderia pomohla talentu desaťročia Charlesovi Leclercovi dostať sa do Formuly 1, no zhruba tam jej úspechy podľa Jacquesa Villeneuveho končia. Akadémiu kritizuje za to, že do svojich radov prijíma len pilotov, ktorí majú na chrbte vrece peňazí, a ani ich neposúva na vyšší level.

Okrem spomínaného Leclerca sa z talianskej akadémie zrodil i Antonio Giovinazzi a najnovšie Mick Schumacher, no ďalšie úspechy majster sveta z roku 1997 nevidí. Tvrdí, že zvyšní piloti by boli v takmer rovnakej pozícii, v akej sú teraz, aj bez juniorského programu Ferrari. Má to poukazovať na slabé výsledky akadémie, ktorá by mala pomáhať mladíkom s talentom a nie len brať peniaze od tých bohatých.

“Až na Leclerca mali všetci piloti pri sebe balík peňazí predtým, ako vstupovali do ich akadémie,” hovorí Jacques Villeneuve pre taliansku Sky. “On bol naozaj jediný, kto nemal finančné krytie, keď vstupoval do akadémie.”

“Ostatní však mali k dispozícii značný rozpočet, čo vám na tejto ceste pomôže. Je pravda, že aj tak všetko musíte spraviť sami, ale aj bez Ferrari by títo chlapci boli presne tam, kde sú,” podotýka na margo užitočnosti akadémie pilot, ktorý sa do Formuly 1 dostal ako šampión americkej série CART.

Špeciálnym prípadom v radoch juniorov Ferrari je podľa Villeneuveho Mick Schumacher. Na rozdiel od ostatných sa v nej totižto dokázal posunúť na vyššiu úroveň. Naučil sa, aké je to jazdiť pod tlakom, špeciálne s priezviskom sedemnásobného majstra sveta.

“Mick bol kvôli jeho menu v posledných rokoch pod veľkým tlakom,” pokračuje Kanaďan, ktorý presne vie, aké je to snažiť sa napodobniť úspešného otca. “Určite ten tlak cítil, a preto sa z tej situácie aj niečo naučil. To je obrovský rozdiel v porovnaní s ostatnými chlapcami v akadémii.”

“Známe meno vám čiastočne pomôže, ale zároveň vás dostane pod veľký tlak. Ľudia chcú od vás okamžite vidieť výsledky, navyše nie je ľahké zvládnuť to, ako sa s vami bavia médiá — veľa otázok sa týka vášho otca.”

“Je ťažké ich zodpovedať podobne, ako keď sa vás spýtajú na to, komu sa chcete poďakovať po zisku dobrého výsledku. Chcú počuť, že ďakujete svojmu otcovi alebo niečo na ten štýl. Pre niekoho ako Mick je to však ťažká otázka,” uvedomuje si Villeneuve.