logo F1online.sk

Magnussenovi je ľúto, že sa lajtmotívom jeho kariéry stal odkaz “suck my balls”

Kevin Magnussen
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala16. 1. 2021

Kevin Magnussen svoju kariéru vo Formule 1 ukončil, zdá sa, že nadobro. Dánskeho pretekára, ktorý sa pýšil svojím agresívnym štýlom jazdy, si však ľudia nebudú pamätať len ako rýchleho a nemilosrdného jazdca. Fanúšikom sa pri spomienke na jeho meno zvykne skôr vybaviť pamätný výrok “suck my balls”, ktorý vraj Magnussena prenasleduje ešte aj dnes, podľa neho nepochopiteľne.

Písal sa rok 2017 a na programe bola Veľká cena Maďarska. Po pretekoch, v ktorých Magnussen s Hülkenbergom zviedli tvrdý súboj, bol Nemec presvedčený, že sa jeho súper zachoval nešportovo. Dvojica sa stretla v zóne pre novinárov. Hulk chcel dánskemu kolegovi jasne odkázať, že jeho správanie na trati nebolo v poriadku, no ten to len odbil slovami, ktoré sa zapísali do dejín.

“Táto vec s Hülkenbergom ma ešte stále prenasleduje. Je to až otravné o tom hovoriť,” priznal Kevin Magnussen pre motorsport-total.com. “Sú tu aj iné veci, ktoré si budem pamätať. Tá jedna sa dostala do centra pozornosti, no nie je to niečo, čo by som si pamätal zo svojej kariéry v F1.”

“Väčšina ľudí má tendenciu si zapamätať jednu udalosť, ako napríklad mňa s Nicom. Ja na to nikdy nemyslím, ale nejako to ku mne prischlo. Už sú to štyri roky, no stále dostávam otázky na túto tému. Prečo si to ľudia vôbec pamätajú? Je ťažké to pochopiť. Ja si viac pamätám tie športové udalosti a čo sa dialo na trati,” vysvetlil pilot, ktorý svoju formulovú kariéru odštartoval v McLarene.

Už počas svojho debutu skončil na pódiu a očakávalo sa, že Magnussen toho ešte veľa povyhráva. Ako sa napokon ukázalo, prvé preteky boli aj Magnussenovým kariérnym vrcholom; na pódium sa už nikdy nedostal.

“Vtedy sa mi splnil sen, nikdy nezabudnem na tie preteky. Bál som sa zobudiť, mal som strach, či to nebol len sen. Prežil som všetko, o čom som ako dieťa sníval, čo bolo neskutočné,” vyznal sa čerstvý otec dcéry Laury.

Ako dieťa určite sníval aj o väčších úspechoch ako o jednom druhom mieste, no napokon mu to nebolo súdené. “Keď som v Melbourne 2014 odštartoval svoju kariéru, mal som dosť veľké očakávania. Myslel som si, že po tých úvodných pretekoch budem už v prvom roku bojovať o titul. Vo Formule 1 sa však nedá predpokladať, ako sa veci vyvinú. Musíte len do toho dávať všetko a užívať si to, kým sa dá.”

Magnussen chce po rokoch v strede poľa a na jeho chvoste opäť okúsiť aj víťazstvá. Sťahuje sa preto do amerického šampionátu IMSA, v ktorom bude pretekať v tíme Chip Ganassi Racing. Prvé preteky ho za oceánom čakajú už v posledný januárový víkend, keď sa uskutoční 24-hodinovka v Daytone.