logo F1online.sk

Gazzetta: F1 uvažuje o ďalšom odklade nových pravidiel (aktualizované)

Boxové svetlá Red Bullu
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 1. 2021

Fanúšikovská obec, dnes už unavená nekončiacou sa dominanciou jedného tímu, si začala mädliť ruky na rok 2022 a príchod nových pravidiel. Teraz by jej Formula 1 mohla uštedriť ďalšiu ranu. Začína sa totiž uvažovať o tom, že sa aktuálna technická éra predĺži o ďalší rok.

Nové monoposty, ktoré nebudú vytvárať také turbulencie ako dnešné monštrá, a teda dokážu jazdiť tesnejšie jeden za druhým, sú prioritou majiteľov z Liberty Media. Sľubujú si od nich intenzívnejšie pretekanie a zvýšený záujem fanúšikov, ktorí by sa mali dočkať zaujímavejších veľkých cien.

Tieto autá sme mali spoznať už o pár týždňov, no pre pandémiu a s ňou spojené vážne finančné problémy niektorých tímov sa vedenie rozhodlo, že ich štart odloží na rok 2022. Zdá sa, že to nemusí byť jediný odklad.

Taliansky denník La Gazzetta dello Sport informuje o tom, že Formula 1 uvažuje o ďalšom odklade. Dôvodom je aj výskyt novej mutácie vírusu vo Veľkej Británii, ktorý robí vážne starosti až siedmim tímom s továrňami za Lamanšským prielivom.

Vedeniu športu robí vrásky na čele i situácia v Haase či Williamse, v tímoch, ktoré síce získali nových investorov, no predlžujúca sa koronavírusová kríza by ich mohla opäť zraziť na kolená. Nezabudnime, že kým v roku 2019 Formula 1 vygenerovala viac než miliardu dolárov, ktoré sa rozdelili medzi tímy ako prize money, v sezóne 2020 sa tento balík mal zmenšiť takmer o polovicu.

Podľa talianskeho zdroja sa teda na februárovom stretnutí Formuly 1, FIA a tímov bude rozoberať otázka odkladu nových pravidiel. Dôležité bude vyhodnotiť, aká bude sezóna 2021 z pohľadu financií, či aký veľký hendikep bude predstavovať lockdown pre tímy s továrňami vo Veľkej Británii.

Ak by sa teraz nebojovalo na rovnom poli, tímy z Veľkej Británie by mohli celú ďalšiu éru strácať v porovnaní s tým, keby vyvíjali bez obmedzení. Čo je dôležité poznamenať, s príchodom rozpočtových stropov bude priestor na dotiahnutie sa menší.

Na druhej strane však stojí s právom veta v rukách Ferrari, ktoré nebude veľmi nadšené z predstavy, že by sa muselo ďalší rok pozerať na to, ako Brixworth a Brackley zbierajú víťazstvá takmer bez námahy.

(Aktualizované 11:10) Hovorca Formuly 1 vyvrátil správy o tom, že sa uvažuje o odklade pravidiel. Podľa jeho vyjadrenia tieto správy neodrážajú realitu a o takomto kroku sa nediskutovalo.

“Nové pravidlá sú navrhnuté tak, aby zlepšili súťaženie na trati a našim fanúšikom dopriali tesnejšie pretekanie. V kombinácii s novými finančnými pravidlami to zlepší Formulu 1 a vytvorí zdravší a istejší biznismodel pre celý šport,” obhajuje skorý príchod nových pravidiel hovorca F1.

Súvisiace články