logo F1online.sk

Button: V roku 2013 som sa takmer ocitol vo Ferrari

Jenson Button
© Twitter/Jenson Button
Milan Kubala
Milan Kubala10. 1. 2021

Jenson Button sa práve zaradil k pilotom, ktorí prezradili, že počas svojej kariéry boli veľmi blízko tomu, aby sa objavili v najprestížnejšej stajni na rošte: vo Ferrari. V roku 2013 vraj takmer vytvoril jazdecký pár s Fernandom Alonsom.

Majster sveta z roku 2009 bol s Ferrari spájaný pred sezónou 2013 aj 2014. Zo špekulácií napokon nebolo nič a sedačku vo Ferrari získal Kimi Räikkönen. Jenson Button však v najnovšom vydaní magazínu Motorsport News prezradil, že namiesto Massu či Räikkönena mohol vo Ferrari sedieť práve on.

“Každý pilot by chcel niekedy pretekať za Ferrari,” rozhovoril sa Jenson Button. “Ten tím má proste v sebe niečo. Dokonca aj v tomto roku (2020) to mali ťažké, ťažké to mali aj motoršportoví fanúšikovia, keď ich videli na pozíciách, na ktorých boli. Ale možno práve to potrebovali, aby sa z toho otriasli a vrátili sa silnejší.”

“Bolo by to skvelé, keby som pretekal za Ferrari,” vzápätí pokračoval Brit, ktorý po víťaznom roku 2009 získal v McLarene zmluvu 2+1, teda s opciou až do skončenia sezóny 2012. Následne sa rozhodoval, kam povedú jeho ďalšie kroky. Vo Ferrari mal dvere otvorené: “Pred ôsmimi rokmi som mal dosť dobrú šancu, ale nakoniec sa to nepretavilo do reality.”

Čo to znamená, mať dosť dobrú šancu? Aj to Button následne vysvetlil: “Kontrakty boli v podstate pripravené a takmer k tomu došlo. Z viacerých dôvodov sa to však nepodarilo. Ak mám byť úprimný, pravdepodobne bolo pre mňa aj tak lepšie zostať v McLarene.”

Z pohľadu konkurencieschopnosti auta to správne rozhodnutie napokon nebolo. McLaren sa po treťom mieste v Pohári konštruktérov v roku 2012 zosunul na piatu priečku. Následne, keď svoje nedostatky spojil s nedostatkami Hondy, spadol až na deviate miesto.

Porovnania Jensona Buttona a Fernanda Alonsa v jednom tíme sme sa predsa len dočkali. V rokoch 2015 a 2016 to však nebolo pri bojoch o pódiá, ale v rámci zúfalej honby nazbierať aspoň nejaké body do konštruktérskeho poradia a vytiahnuť sa z priepasti, v ktorej sa Woking ocitol.