logo F1online.sk

Verstappenovci sú so svojimi rozhodnutiami spokojní, budúcnosť je otvorená

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király27. 12. 2020

Keď sa v roku 2014 začala naplno ukazovať hviezda Maxa Verstappena, záujem o jeho služby prejavili dva špičkové tímy z Formuly 1; boli to Mercedes a Red Bull. A to napriek tomu, že Verstappen skončil v európskej F3 až na treťom mieste za Estebanom Oconom a Tomom Blomqvistom.

Manažment mladučkého pretekára v zložení Jos Verstappen/Raymond Vermeulen, začal uvažovať o tom, čo by bolo lepšie. Voľba padla na Red Bull, ktorý v rokoch 2010 až 2013 síce v F1 dominoval, ale rok 2014 už patril Mercedesu. Bolo to správne?

„V tom čase sme sa vzhľadom na informácie, ktoré sme mali, rozhodli určite správne,“ povedal Jos Verstappen pre Motorsport-Total.com a na jeho slová nadviazal Vermeulen: „Aj ja si myslím, že sme urobili správne rozhodnutie. Do dnešných dní sme o tom všetci traja presvedčení.“

Verstappenovci najskôr komunikovali s Helmutom Markom, ale onedlho nato aj s Totom Wolffom a Nikim Laudom. Red Bull tento boj vyhral hlavne preto, že mladíkovi vedel ponúknuť kokpit už pre rok 2015. Mercedes nie.

„Red Bull Maxa perfektne chytil za ruku a skvelo ho pripravil na formulovú premiéru,“ pokračoval Raymond Vermeulen. „Naďalej sme v Red Bulle a cítime sa tu ozaj dobre. Budúcnosť je v tejto chvíli vo hviezdach, ale aktuálne sme so svojimi rozhodnutiami veľmi spokojní.“

Nie každý chce však týmto slovám veriť, pretože ak by sa Max vtedy dohodol s Mercedesom, možno by do F1 prišiel neskôr, ale možno by sa dostal do silnejšieho tímu. V tom čase však netušili napríklad ani to, že Nico Rosberg po roku 2016 skončí. To bol napokon okamih, keď sa uvoľnil najzaujímavejší kokpit.

Nuž a Maxovi ostáva len čakať, čo pri dominancii Mercedesu nie je jednoduché. „Pre mňa je to niekedy asi frustrujúcejšie, ako pre Maxa. On však hovorí, že môžeme byť frustrovaní, ale to by nám aj tak nepomohlo. Všetci chceme, aby Max bojoval o titul, ale zábavné je aj to, že môžeme spoločne pracovať na dosiahnutí tohto cieľa. To je tiež zaujímavé. A dúfajme, že v budúcom roku sa nám to už podarí,“ vyjadril sa Jos Verstappen.

Vermeulen sa v ďalšej fáze rozhovoru zamýšľal nad budúcnosťou. „Ešte nás čaká jedna parádna sezóna s Hondou. To, čo majú s motorom v pláne, nám dodáva optimizmus,“ skonštatoval na margo špekulácií o získaní 40 koní k dobru. „Ale samozrejme nás veľmi zaujíma aj to, čo sa stane v roku 2022. Red Bull je k Maxovi kompletne otvorený. Musíme byť trpezliví, ale veríme, že nájdeme také riešenie, ktoré povedie k úspechu.“

Súvisiace články