logo F1online.sk

Marko: Dohoda Red Bullu a Hondy o roku 2022 je z 90 percent na svete

Honda, ilustračné
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 12. 2020

Red Bullu jeho plány dokonale vychádzajú. Po oznámení odchodu Hondy z Formuly 1 býci začali tlačiť na zmrazenie pohonných jednotiek a ten by mal skutočne prísť. Ďalší dôležitý krok je dohodnúť sa s Hondou na tom, že Red Bull bude môcť prevziať jej pohonné jednotky, nuž a tu je tiež všetko na najlepšej ceste.

Odpor Red Bullu prejsť k pohonným jednotkám Ferrari či Renaultu je pochopiteľný. Presunúť sa k najpomalším pohonným jednotkám v šampionáte je nemysliteľné a stať sa zákazníkom Renaultu, ktorý chce všetko optimalizovať len s ohľadom na svoj tím, takisto.

Preto Christian Horner s Helmutom Markom vyrukovali s nápadom úplne zmraziť vývoj už od roku 2022 argumentujúc tým, že by z toho profitovali všetci. Oni by mohli pokračovať s pohonnou jednotkou Hondy, Formula 1 by mohla skrátiť životnosť hybridných monštier, ktoré síce žerú menej paliva, ale peňazí sa nevedia dojesť, nuž a ostatní výrobcovia by ušetrili na nezmyselnom vývoji. Bonusom by bolo zvýšenie šance, že do Formuly 1 vstúpi nový výrobca motorov.

Helmut Marko preto s potešením prezradil, že rokovania medzi Red Bullom a Hondou čakajú už len posledné body. “Toto je ťažká téma, ale povedal by som, že dohoda je už z 85 až 90 percent uzavretá,” vysvetlil pre Servus TV.

“Honda nám výrazne pomáha, aby Red Bull mohol pokračovať s jej pohonnou jednotkou a za istej technickej asistencie. Na to však potrebujeme zmraziť vývoj, práve ten tvorí najdrahšiu časť. Nemôžeme si ho dovoliť.”

“Inak všetko vyzerá dobre a čoskoro by sme mali byť schopní dospieť k dohode. Očakávam, že v najbližších týždňoch prinesieme objasnenie situácie ohľadom sezóny 2022 a v novom roku i novú zmluvu,” načrtol očakávaný harmonogram 77-ročný Rakúšan.

Red Bull a Honda sa chcú rozlúčiť vo veľkom štýle. Podľa Helmuta Marka obe strany tvrdo pracujú na tom, aby to bolo víťazstvom v šampionáte. Bol by to historický moment, ak by niekto dokázal Mercedesy v rámci hybridnej éry poraziť. A ak by to bola práve Honda, bol by to ešte väčší paradox, veď len pred pár rokmi bola terčom posmechu na chvoste štartového poľa.

“Poučili sme sa a teraz sa už nemáme na čo vyhovárať,” pokračuje Marko. “Náš motor po stránke výkonu výrazne zosilnie. Všetko, čo nám Honda sľúbila, sa plní. Samotné auto sa veľmi nezmení, ale v priebehu roka sme úspešne vyvíjali celý balík.”