logo F1online.sk

Haas bude mať v Maranelle vlastnú budovu, prezradil Binotto

Haas – ilustračné
© Twitter/Haas F1 Team
Milan Kubala
Milan Kubala22. 12. 2020

Spolupráca Scuderie Ferrari s Haasom bude opäť o čosi užšia. Mattia Binotto potvrdil správy o tom, že americký tím bude mať svoju budovu priamo v Maranelle vedľa továrne Ferrari. V nej bude časť zamestnancov Ferrari vyvíjať monoposty Haasu.

Zbližovanie týchto stajní verejne odštartoval príchod Micka Schumachera do Haasu, pričom syna sedemnásobného majstra sveta hneď nasledoval i šéf oddelenia šasi Simone Resta. Niektoré médiá však vyhlásili, že Resta v skutočnosti zostane v Maranelle.

To teraz Mattia Binotto potvrdil. “Títo ľudia budú pracovať v Maranelle, no v úplne inej budove, než v ktorej pracuje Ferrari. Nebudú mať prístup do továrne, kde pracuje Scuderia. Budú od seba oddelení.”

Haas bude podľa Binotta aj naďalej zákazníckym tímom, no na druhej strane pripúšťa, že to nebude štandardný vzťah továrenského tímu a zákazníka. Ferrari totižto Haasu nesprístupní len svoju techniku.

“Niekoľko našich ľudí sa pripojí k ich tímu,” pokračuje Binotto. “Myslím si, že pre Haas je to skvelá príležitosť, pretože z toho budú plynúť organizačné a technické výhody. A my sme tiež potrebovali, aby ľudia odišli, pretože kvôli rozpočtovému stropu musíme zredukovať veľkosť nášho tímu.”

Scuderia zabila dve muchy jednou ranou. Okrem toho, že nebude musieť prepúšťať, bude mať k dispozícii ďalší tím, do ktorého bude môcť umiestňovať juniorov z Jazdeckej akadémie Ferrari.

Švajčiarsky inžinier na čele Scuderie však nechce hovoriť o béčkovom tíme. “Toto nie je náš juniorský tím a mimo rozsahu stanovenom pravidlami nebude prebiehať žiaden transfer informácií. Keďže však musíme znižovať počet zamestnancov, som veľmi rád, že naši chlapci budú môcť ísť do Haasu a nebudú tak k dispozícii iným tímom. Na túto spoluprácu sa pozeráme aj touto optikou.”