logo F1online.sk

Aston Martin s novým titulným partnerom? Ružovú možno nahradí modrá

Nos Racing Pointu, ilustračné
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala16. 12. 2020

Ako bude vyzerať budúcoročný monopost Aston Martinu? Súčasný titulný sponzor stajne zo Silverstone stavia na ružovej, čo veľmi nepasuje k odkazu, ktorý chce tím Jamesa Bonda vysielať do sveta. Na obzore je však riešenie; vedenie tímu začalo rokovať so spoločnosťou, ktorá by mohla BWT na pozícii titulného sponzora nahradiť.

O rokovaniach informoval nemecký portál motorsport-total.com. Vo svojom článku píše, že spomínanou spoločnosťou je americká IT firma Cognizant s viac ako 25-ročnou históriou. Po svete zamestnáva cez 300-tisíc ľudí a čo je dôležité plus, jej prezentačnou farbou je tmavomodrá.

Ak by mal na poste hlavného partnera zostať BWT, rakúsky výrobca systémov pre úpravu vody, Aston Martin by sa zrejme rozsiahlym ružovým častiam na svojom aute nevyhol. Koniec-koncov ani Mercedes si pri rokovaniach s týmto partnerom nedokázal vydupať svoje.

Pôvodný plán rakúskej spoločnosti bol taký, že svoje peniaze naleje práve do Mercedesu. Rokovania postúpili až do takého štádia, že na stole boli vypracované grafické návrhy s ružovým predným krídlom a ďalšími ružovými prvkami na monoposte.

Suma, ktorú malo za to BWT zaplatiť Mercedesu, sa pohybovala na úrovni 50 miliónov. Napokon však k dohode nedošlo, keďže BWT chcelo čím viac ružovej, zatiaľ čo Mercedes chcel zostať strieborným šípom Formuly 1. Kompromis sa nenašiel.

Nakoniec sme predsa len dočkali ružového tímu na štartovom rošte. Zo svojich tradičných farieb sa totižto vyzliekla Force India, dnešný Racing Point a budúci Aston Martin. Vie si však značka s Jamesom Bondom predstaviť samú seba v ružovom?

Ak by sa Aston Martinu podarilo dohodnúť so spoločnosťou Cognizant, Lawrence Stroll a spol. by ešte museli vyriešiť otázku BWT. Rakúšania totižto podpísali “niekoľkoročnú zmluvu” s tímom, o ktorej informovali len tento rok vo februári. Je možné, že táto spolupráca by sa skončila, prípadne by došlo k upraveniu jej podmienok.

Napokon ešte poznamenajme, že Aston Martin je do budúcoročného šampionátu stále prihlásený pod menom Aston Martin BWT F1 Team. Nejde však o nič stopercentne záväzné a tím môže meno ešte zmeniť.