logo F1online.sk

Pérez: K víťazstvu mi gratuloval aj Marko, no to nič nemení

Sergio Pérez
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala10. 12. 2020

Vo Formule 1 platí, že pilot je len taký dobrý, aký dojem zanechal po posledných pretekoch. V prípade prestupových rokovaní to však tak celkom nie je pravda. Sergio Pérez si nemyslí, že by mu jeho minulotýždňové víťazstvo malo v rozstrele s Alexom Albonom o poslednú reálne voľnú sedačku v padoku pomôcť.

Sergio Pérez sa z víťazstva radoval po dlhých desiatich rokoch. Naposledy zvíťazil v Abú Zabí ešte v roku 2010, keď ako dvadsaťročný mladík pretekal v sérii GP2. Odvtedy bol každý rok pilotom stredu poľa. I napriek tomu, že desať rokov pretekal v strede poľa, sa hneď v šiestich sezónach dokázal dostať na pódium.

V tejto sezóne si jasne vylepšil svoju povesť a prvýkrát je v reálnom súboji o sedačku zo skutočnej špičky. Mexičan už síce vo svojej kariére pretekal aj v McLarene, no v roku 2013 stajňa z Wokingu nepatrila k najlepším.

“Dostal som gratulačné správy vlastne od väčšiny šéfov tímov vo Formule 1, vrátane Helmuta. To bolo milé,” hovoril Sergio Pérez na štvrtkovej tlačovke. “A pokiaľ ide o to rozhodnutie, myslím si, že čo hovoria verejne, je správne.”

“Rozhodnú sa niekedy tento víkend. Neviem, aké to bude rozhodnutie. Teraz sa už ale neponáhľame, je koniec roka. Už sme čakali tak dlho, že nejaký jeden alebo dva týždne, aby sme zistili verdikt, toho tak veľa nezmení,” usudzuje rodák z Guadalajary.

A ani jeho víťazstvo Helmutovi Markovi, Christianovi Hornerovi a vyššiemu vedeniu Red Bullu hlavu nezamotá. “Pevne verím v to, že jedny preteky nezmenia váš život. Ja som svoje ukazoval v posledných desiatich rokoch, víkend čo víkend, rok čo rok. Vždy zažijete vzostupy a pády, ale vždy som sezónu končil s dobrými výsledkami.”

“Aj tento rok, ako ste videli, bol pre mňa rokom vzostupov a pádov. Kvôli Covidu som vynechal dva preteky, a to v takom krátkom šampionáte,” pokračuje Pérez, momentálne líder priebežného poradia šampionátu B-kategórie, teda vynímajúc Hamiltona, Bottasa a Verstappena.

“Prišiel som o pohonnú jednotku, keď som mal pódium takmer vo vrecku,” naráža na Veľkú cenu Bahrajnu, no o pódium prišiel aj v takej Imole. “Toľko príležitostí mi ušlo a aj tak sme v jazdeckom šampionáte na štvrtej priečke. Bol to veľmi zvláštny rok, no musím sňať klobúk aj pred tímom. Tento rok mi dali auto, v ktorom môžem ukázať, čoho som schopný. To je niečo výnimočné.”

Pérez stojí na rázcestí. Jedna cesta ho vyvedie z Formuly 1 do reálneho sveta, tá druhá ho privedie do Red Bullu. Ktorou cestou sa vydá, to nemá vo svojich rukách, no má pocit, že spravil maximum preto, aby zaňho Red Bull rozhodol tak, ako aj on sám chce.

“Ja som so sebou zmierený. Teraz nemám svoju budúcnosť plne pod kontrolou. To vás trochu trápi, myslím si, že človek v takejto pozícii sa bude vždy trápiť. Keďže to však nemám vo svojich rukách, keďže prišlo to víťazstvo, mám pocit, že som svoje šance využil naplno.”

“Ak budem mať sedačku pre budúcu sezónu, tak to bude skvelé. Ak nie, chcem sa vrátiť v roku 2022. Podľa mňa som na vrchole svojej kariéry, predo mnou sú tie najlepšie roky. Ak aj teda jeden ročník vynechám, som rozhodnutý sa v tom ďalšom opäť vrátiť,” odkazuje Pérez.

Na záver zdôraznil, že sme o ňom nepočuli naposledy. “Ak budem musieť rok oželieť, tak to spravím. Ale som odhodlaný viac ako nikdy sa vrátiť. Myslím si, že toto víťazstvo mi prinieslo pokoj, ale aj hlad. Chcem toho viac. A keď získate svoje prvé víťazstvo, viete, že máte na to ho zopakovať. A ja ho chcem zopakovať ešte veľakrát.”