logo F1online.sk

Podľa Herberta Mick Schumacher nie je ako jeho otec

Mick Schumacher
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala10. 12. 2020

Mick Schumacher po zisku titulu v európskej sérii F3 a následne aj vo Formule 2 ukázal, že do Formuly 1 patrí. Johnny Herbert však upozorňuje, aby sme od neho nemali hneď na začiatku prehnané očakávania. Poukazuje na to, že Mick nie je ako jeho otec Michael. Potrebuje podľa neho viac času, aby sa dostal na top úroveň.

To sa koniec-koncov potvrdilo aj v šampionátoch, v ktorých sa zatiaľ objavil. Prvá sezóna Mickovi nevyšla vo Formule 4, Formule 3, ani vo Formule 2. Zažiaril vždy až v tej nasledujúcej. Z tohto pohľadu je možno dobré, že bude začínať v Haase, kde sa od neho nebudú čakať žiadne zázraky; Haas vraj pre budúcu sezónu nechystá žiadne vylepšenia, auto chce len pripraviť na to, aby spĺňalo nové pravidlá.

“Vtedy som ho nevidel pretekať, ale vedel som o tom, čo ukázal v európskej Formule 3. Začiatok bol taký hocijaký, zbieral štvrté, piate, šieste miesta, no v druhom roku šiel ako píla a vyhral titul,” spomína Johnny Herbert v podcaste In The Fast Lane. To sa zopakovalo aj v F2. “V druhej sezóne v F2 bol ohromný, jednoznačne dospel.”

Johnny Herbert bol kolegom Michaela Schumachera na konci roka 1994 a celú sezónu 1995. Pomyslenie na to, že syn jeho niekdajšieho kolegu bude teraz pretekať v F1 a on to bude komentovať, mu príde “trochu strašidelné”. “Cítite sa byť veľmi, veľmi starí,” rozosmial sa.

Ako veľmi sa Mick ponáša na svojho otca? “Je to veľmi fajn chlapec, veľmi priateľský, dokonca hanblivý, výrazne sa odlišuje od Michaela, ktorý mal vždy to sebavedomie, ešte aj predtým, ako prišiel do Formuly 1.”

“Mick je oveľa tichší ako jeho otec. Učí sa však rýchlo, myslím si, že v tejto sezóne sa učil naozaj výborne, dostal sa do výbornej pozície. Má to prepojenie s Ferrari, ale svoju prácu si splnil,” zhodnotil Herbert.

Víťaz troch veľkých cien a držiteľ siedmich pódií by bol rád, keby na Micka nebol hneď v prvom roku vyvíjaný taký tlak. “Je to nový Max? Je to nový Lewis? Na to si budeme musieť počkať. Podľa mňa sa nové veci učí pomalšie ako Max a Lewis.”

“Nevie proste skočiť do auta a hneď byť na hrane. Zdá sa, že Mickovi treba dopriať o čosi viac času. Vo Formule 1 sa však bude musieť odraziť čo najlepšie,” pokračuje Herbert, ktorý má aj jedno vysvetlenie, prečo potrebuje syn Michaela Schumachera viac priestoru. “To podľa mňa súvisí so sebavedomím.”

“Avšak, tým, že teraz získal titul, nabral sebavedomie. Teraz bude sedieť v monoposte F1, čo mu zas pomôže. Ja som rád, že opäť budeme mať vo Formule 1 Schumachera. Bude zaujímavé sledovať, ako sa bude jeho kariéra vyvíjať v najbližších rokoch,” uzavrel.