logo F1online.sk

Pérez: Po tomto dni som odhodlaný ostať v F1

Sergio Pérez
© Racing Point
Ladislav Király
Ladislav Király7. 12. 2020

Keď spravil v úvode Veľkej ceny Sachíru chybu Charles Leclerc, ktorý trafil Sergia Péreza a v dôsledku tejto kolízie vypadol aj Max Verstappen, zdalo sa, že traja kandidáti na pódium sú mimo hry. Pérezovi sa však podarilo vrátiť do boxov a napokon zvíťazil.

Napísal jeden z najneuveriteľnejších príbehov Formuly 1 a opäť raz naplno potvrdil svoje kvality. O to zvláštnejšie vyznieva skutočnosť, že pre budúci rok ešte nemá zabezpečené pretekárske miesto. A podľa všetkého má už len jednu jedinú šancu; je odkázaný na milosť Red Bullu.

„Po tomto dni som odhodlaný ostať tu,“ povedal 30-ročný pretekár. „Najradšej by som bol v tom prípade, ak by som pokračoval aj v budúcom roku, ale ak to nevyjde, tak to nebude katastrofa. Veď sa predsa môžem vrátiť v roku 2022.“

Racing Point, kde Pérez aktuálne pôsobí, spravil tak trochu zvláštny krok. Ešte pred časom oznámil, že Checovo miesto od budúceho roku zaujme Sebastian Vettel. A to napriek tomu, že Vettelovi sa aktuálne vôbec nedarí a nemá takú dobrú formu ako Pérez.

„Toto víťazstvo ma trochu upokojilo. To, čo sa stane, nie je celkom v mojich rukách… chcem však pokračovať,“ zdôraznil pilot z Guadalajary.

Pérezovi sa po pretekoch všeobecne ťažko hľadali slová a priznal, že je „šokovaný“. O niečom takomto sníval veľmi dlho, ale nechcelo to vyjsť. „Teraz len veľmi ťažko chápem, že som to dokázal. Asi to potrvá pár dní, ale je to neskutočné.“

Mexičania motoršport milujú, ale na víťazstvo v F1 čakali celých 50 rokov. Naposledy sa to podarilo Pedrovi Rodríguezovi na VC Belgicka 1970. Ten však o rok neskôr tragicky zahynul.

„Som veľmi rád. Vo svojej rodnej krajine mám obrovskú podporu… viete si predstaviť, aké to tam teraz je? Zvyčajne sa jazdí tak, že u nás je v čase štartu len šesť alebo sedem hodín ráno. Tentoraz bol štart o jedenástej a som si istý tým, že polovica krajiny si už dala nejakú dobrú tequilu,“ zasmial sa Sergio Pérez.