logo F1online.sk

Norris dostane čerstvý motor, odštartuje z konca roštu

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 12. 2020

Lando Norris sa v sobotu kvalifikoval ako pätnásty, pričom na jeho slabšiu rýchlosť mohla mať vplyv aj pohonná jednotka. McLaren sa teda po porade s Renaultom ako dodávateľom motorov rozhodol nasadiť nové komponenty. 

O tejto alternatíve sa v padoku šepkalo už po sobotňajšej kvalifikácii. Komponenty sú v závere sezóny na konci svojej životnosti. Aj v prípade Sergia Péreza pred týždňom sme videli, aké dôsledky môže mať, keď tímy ženú svoje komponenty až na hranu.

Tím v sobotu identifikoval problém na pohonnej jednotke Landa Norrisa. Po jeho preskúmaní spolu s Renaultom padlo rozhodnutie, že z preventívnych dôvodov bude lepšie vymeniť pohonnú jednotku.

Lando Norris nasadil nové turbo a nový spaľovací motor. Mladý Brit sa teda prepadne až na chvost štartového roštu, získa však čerstvú pohonnú jednotku pre dnešné preteky a víkend v Abú Zabí. Z pohľadu výkonu motora i jeho životnosti to môže byť správna voľba.

Po zlikvidovaní auta Romaina Grosjeana nasadil Pietro Fittipaldi kompletne nové komponenty, takže penalizácie dnes majú dvaja jazdci. Lando Norris by mal podľa najnovších informácií odštartovať z devätnásteho miesta.