logo F1online.sk

Recenzia: F1 TV PRO prichádza na Slovensko

Po štarte VC Bahrajnu 2020
© Mercedes
Peter Lukáč
Peter Lukáč3. 12. 2020

Ako ste sa už na našich stránkach mohli dočítať, od budúceho roka bude už aj na Slovensku a v Česku dostupná služba F1 TV PRO. Predplatné tejto služby vám umožní sledovať všetky veľké ceny, a to vrátane tréningov a kvalifikácií. Popri tom však poskytuje mnoho ďalšieho zaujímavého obsahu.

Keďže sa momentálne nachádzame na mieste, kde už je táto služba dostupná, rozhodli sme sa ju vyskúšať a podeliť sa s vami, čitateľmi, o naše dojmy a skúsenosti.

Video prehliadku nájdete na konci článku.

Registrácia a predplatné

Prvým krokom je registrácia konta a nákup predplatného. Hneď v tomto kroku sme narazili na prvé problémy.

Pri platbe predplatného cez oficiálnu webovú stránku je nutné mať platobnú kartu vydanú v krajine, v ktorej sa práve nachádzate a budete v nej sledovať prenosy. Takže ak ste si odbehli na zahraničnú dovolenku alebo služobnú cestu, tak sa týmto spôsobom k predplatnému so slovenskou kartou nedostanete. Dá sa to ale obísť, a to tak, že si na mobilný telefón stiahnete F1 TV PRO aplikáciu (či už z App Store alebo Google Play) a zakúpite si predplatné priamo tam.

Informovanie o tejto skutočnosti je dosť vágne, a trvalo nám nejakú chvíľu, kým sme na to prišli. Pri akomkoľvek probléme sa väčšinou zobrazí len všeobecná hláška “An error occurred…”, ktorá vám toho veľa nenapovie.

Ďalšou drobnosťou je, že ak si zakúpite predplatné cez mobilnú aplikáciu, tak vám vo vašom prehliadači v počítači stále môže ukazovať, že predplatné nemáte aktívne — až kým si nezmažete cookies súbory, poprípade sa neprihlásite v inom internetovom prehliadači.

Zavádzajúca výzva k zakúpeniu predplatného, napriek platnému predplatnému

Nákup predplatného si preto neodporúčame nechávať na poslednú chvíľu pred pretekmi. Dostať odpoveď od zákazníckej podpory trvá niekoľko hodín. Mierne problematická registrácia predplatného nedáva najlepší prvý dojem, ale samozrejme, netreba sa nechať hneď odradiť.

Preteky

Prenos pretekov je najdôležitejšou súčasťou predplatného. A ten funguje dobre. Preteky sú momentálne dostupné v piatich jazykoch — anglický, nemecký, francúzsky, španielsky a holandský.

Počas jednotlivých živých prenosov je možné kedykoľvek meniť jazyk komentára. Anglický komentár je priamo zo Sky Sports, takže o kvalitu komentovania je postarané. Pred a aj po pretekoch má F1 TV svoje vlastné štúdio a aj svojho vlastného reportéra na okruhu — známeho Willa Buxtona.

Predpretekové štúdio sa končí zhruba 20 minút pred pretekmi. Komentár Sky Sports sa však začína až päť minút pred štartom, medzitým je prenos zhruba 15 minút bez akéhokoľvek komentovania, len so zvukmi priamo z okruhu. Trochu zvláštne.

F1 TV PRO

Medzi jednotlivými časťami prenosu — predpretekové štúdio, preteky, popretekové štúdio — je nutné manuálne prepínať prenos na nasledujúcu časť, ktorú chceme sledovať, čo nepôsobí veľmi pohodlne. Počas celého prenosu však nie sú žiadne reklamy.

Obraz prenosu pretekov je vo vynikajúcej kvalite. Z toho však vyplýva aj nevýhoda, ak ho sledujete z telefónu s mobilnými dátami. V našom teste sme za 40 minút sledovania služby minuli dokopy drakonických 1,2 GB dát. Kvalitu nie je možné znížiť, takže ak chcete sledovať prenos niekde na cestách, uistite sa, že máte k dispozícii slušnú porciu mobilných dát a k tomu dobrý signál.

V akejkoľvek časti prenosu je možné prepnúť na palubnú kameru jazdca a vychutnávať si hoci aj celé preteky z jeho pohľadu spolu s komentovaným prenosom, takže neprídete o žiadnu dôležitú udalosť. Prepínanie medzi jednotlivými režimami trvá jednu až niekoľko sekúnd, vyplývajúce z rýchlosti vášho internetového pripojenia. Tento palubný pohľad a aj všetky režimy sú dostupné aj po pretekoch, ak by ste ich sledovali zo záznamu.

Režim z pohľadu jazdca
Režim pitlane so zvlášť komentárom

Ostatný video obsah

Ostatný dostupný obsah zahŕňa archív, zostrihy starších veľkých cien a dokumentárne filmy o jazdcoch, okruhoch a zaujímavých ročníkoch. Zoznam dostupných videí je možné si prezrieť aj bez predplatného a registrácie na tejto stránke.

My sme si na skúšku pozreli dokument o ročníku 2007. Film je spracovaný silne faktograficky. Je to určite iná šálka kávy ako netflixová séria Drive to Survive určená aj pre príležitostných divákov. Napriek zaujímavosti ročníka 2007 nám prišiel daný dokument mierne nudný, pripomínal skôr čítanie wikipedie. Ale to už záleží na preferenciách jednotlivca.

Ďalej sme si vybrali dokument o Mikovi Häkkinenovi, ktorý pozostával z uvoľneného 45-minútového rozhovoru s Mikom a niekoľkých krátkych video ukážok z jeho zaujímavých pretekov (Suzuka 1998, Spa 2000,…). Už aj na základe týchto dvoch videí sme videli, že každý dokument je istým spôsobom špecifický, a tak si každý príde na svoje.

F1 TV PRO

Čo sa týka analýz a samotného pretekového víkendu, Formula 1 dáva na svoj verejný Youtube kanál mnoho obsahu. Tento obsah sa nachádza aj v službe TV PRO. Niektoré videá sú obsiahlejšie, napríklad analýza Jolyona Palmera má na Youtube zhruba päť minút a v platenej TV PRO okolo 20 minút. Aj z rozhovorov s jazdcami sú v službe dostupné dlhšie verzie.

F1 TV PRO

V archíve sú veľké ceny od roku 1981. Pri starších veľkých cenách (cca spred roku 2000) je dostupný väčšinou desaťminútový zostrih, pri novších sú okrem zostrihu dostupné i celé preteky. Archív si efjednotka predtým dosť strážila aj pred televíznymi spoločnosťami, ale teraz je sprístupnený až v prekvapivom rozsahu. Obsah archívu je len po anglicky a nie je možné zapnúť si ani len titulky. Naopak, dokumentárne filmy možnosť zapnutia tituliek majú, a to v štyroch jazykoch (anglický, nemecký, španielsky, francúzsky).

F1 TV PRO

Live timing

Súčasťou predplatného je aj služba live timing. Ponúka množstvo zaujímavých funkcií — zobrazenie časových rozdielov medzi jazdcami, pozícia jazdca na minimape, rádiová komunikácia a iné.

Problémom je, že prenos pretekov cez F1 TV PRO mešká oproti live timingu o približne 40 sekúnd. Tým pádom sa sledovaním live timingu stáva samotný prenos nezaujímavý, keďže každé predbehnutie, pitstop, vypadnutie, výjazd bezpečnostného vozidla či červená vlajka sa na live timingu ukáže o dosť skôr ako v prenose. Ďalšou možnosťou je priamo v F1 TV prenose prepnúť na režim “Data”, ktorý zobrazí určité údaje z live timingu a to aj v správnom čase, ale potom nevidíte obraz, len počuť komentár. Škoda.

Cena a dostupnosť

Cena je v súčasnosti 7,99 eur na mesiac alebo 64,99 eur na rok.

F1 TV PRO

Na formulové pomery je to príjemná cena, keďže vieme, že všetky oficiálne produkty spojené s F1 ju majú väčšinou vyššiu. Len pre porovnanie — mesačné predplatné balíčka Sky Sports, ktoré zahŕňa aj Formulu 1, stojí v súčasnosti 35 libier mesačne po zľave.

Mesačné ani ročné predplatné F1 TV nie sú kalendárne, t.j. neaktivujete si ho napríklad na november, ale platí vám nasledujúcich 30 dní po kúpe. Takto si viete službu predplatiť len v čase, keď potrebujete alebo keď je viacero pretekov v kratšom časovom úseku. Pri tohtoročnom nahustenom kalendári by vám pri určitej konštelácii mohli vyjsť aj štyri pretekové víkendy v rámci jedného mesačného predplatného (napr. Turecko-Abú Zabí).

Nutné dodať, že predplatné vám umožňuje sledovať preteky naraz len z jedného zariadenia, takže si neviete podeliť jedno predplatné s viacerými ľuďmi.

V prípade, že sa v čase pretekov nachádzate mimo krajiny, v ktorej máte zakúpené predplatné, by vám prenos nemal fungovať. V EÚ ale platí zákon o obmedzovaní geoblokácie, takže by to v rámci únie predsa len mohlo byť umožnené. Poprípade si môžete skúsiť v nastaveniach zmeniť krajinu pobytu. V praxi ale tieto zmeny nemáme odskúšané, takže to nevieme potvrdiť alebo vyvrátiť. Používanie VPN na zdanlivú zmenu krajiny, v ktorej prenos sledujeme, by podľa oficiálnej FAQ sekcie nemalo fungovať. V praxi na fórach ale užívatelia píšu, že sa im podarilo takýmto spôsobom prenosy sledovať aj v iných krajinách.

Plusy

  • Kvalita obrazu
  • Komentár Sky Sports
  • Live zobrazenie z pohľadu jazdca
  • Flexibilné mesačné predplatné
  • Archív plný zostrihov a dokumentárnych filmov

Mínusy

  • Drobné technické nedokonalosti služby
  • Podpora len piatich jazykov, slovenčina a čeština chýbajú
  • Služba oficiálne dostupná len v krajine zakúpenia
  • Vysoká spotreba mobilných dát
  • Problém so synchronizáciou prenosu a live timingu

Záver

F1 TV PRO určite spĺňa svoj účel a stojí za vyskúšanie. Najmä ak ste akčnejší typ fanúšika, ktorý nechce nič zmeškať a túži vidieť čo najviac extra obsahu. Mrzia však mnohé drobné technické nedostatky, ktoré kazia dojem profesionality tejto služby. Ak sa viete preniesť cez tieto nedokonalosti a nerobí vám problém jazyková bariéra, tak vám môže ponúknuť veľa príjemných chvíľ strávených s Formulou 1. Ak ale nehovoríte po anglicky (prípadne prenos nechcete sledovať v cudzom jazyku) alebo ste fanúšik, ktorému stačí vidieť preteky bez množstva extra obsahu, tak si s u nás dostupnými (dovolíme si tvrdiť kvalitnými) prenosmi v televízii určite vystačíte.

Ak máte na nás ohľadom tejto služby nejaké otázky, pokojne nám napíšte do komentárov v diskusii.

Súvisiace články