logo F1online.skF1online.sk

Max ma chce len poraziť a je schopný sa pre to sám obetovať, vyhlásil Norris

Lando Norris
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 02:49

Počínal si Max Verstappen na Veľkej cene Mexika špinavo? Jeho súboj s Landom Norrisom v štvrtej zákrute by ešte mohol vyvolať polemiku, ale počínanie pilota Red Bullu v siedmej zákrute nebolo len za hranicami dovoleného, ale aj za hranicami zdravého rozumu.

Na prvý pohľad sa nejednému z nás zdalo, že Norris v siedmej zákrute vracal pozíciu Verstappenovi. Z televíznych záberov to tak trochu aj vyzeralo. Pohľad zhora však ukázal, že Norris zvolil na zaprášených pneumatikách veľmi opatrný prejazd cez šiestu zákrutu a trochu stratil na výjazde, ale to mu nemuselo vadiť. Medzi šiestou a siedmou zákrutou sa totiž s týmito autami nedá predbiehať.

To však Verstappenovi nevadilo. Holandský pretekár sa vrhol do absolútne beznádejného útoku. Pretekárovi ako on – s toľkými skúsenosťami a úspechmi – muselo byť jasné, že to nezvládne. Bolo jeho jediným cieľom zmariť Norrisov boj o víťazstvo, keď sám stratil akúkoľvek nádej na úspech?

„Nemyslím si, že k tomu musím niečo povedať, podľa mňa to hovorí samo za seba. Urobil som všetko, čo odo mňa požadovali pravidlá a smernice. Takto to jednoducho nemalo byť,“ začal Norris na tlačovej konferencii po skončení pretekov.

„V každých pretekoch očakávam tvrdú bitku s Maxom. Je však jasné, že jemu nezáleží, či skončí prvý, alebo druhý; jeho jedinou úlohou je ma poraziť. Je ochotný sa pre to obetovať a presne to dnes aj urobil. Chcem s ním tvrdo bojovať, ale zároveň férovo ako som od neho videl už veľakrát,“ vyjadril Norris svojunádej smerom do budúcna.

„S Maxom to bude vždy ťažké a nikdy vám to neuľahčí, najmä nie mne v tejto fáze šampionátu. Dnes to z jeho strany nebolo férové a čisté pretekanie. Myslím si, že dostal len to, o čo si koledoval,“ dodal Lando na margo trestu.

Nuž, Verstappen predbiehal mimo trate a dostal trest, ale celý prvý stint jazdil pred Norrisom. Lando tým stratil kľúčové sekundy v súboji o víťazstvo a v závere už jednoducho nemohol dobehnúť Carlosa Sainza.

Max si v Austine vyslúžil za svoje počínanie aj pochvaly. Je nepochybné, že sa bránil majstrovsky, hoci podľa názoru jazdcov sa aj tam dopustil vytláčania z trate a zostal nepotrestaný. Bránil sa však veľmi inteligentne a na hrane dovoleného. V Mexiku to posunul na úplne novú úroveň a aj podľa Norrisa ešte pritvrdil. „Pravdepodobne áno,“ prikývol Lando.

„Mám pocit, že dnes som sa len vyhýbal kolíziám a presne tak nechcem pretekať. V šampionáte je vo veľmi dobrej pozícii. Má veľký náskok a nemá čo stratiť. Ľudia môžu hovoriť, že je to opačne, ale to nie je pravda. Ja sa sústredím na seba a na svoju prácu – a dnes som odviedol dobrú prácu,“ pokračoval britský pretekár.

„Nemôžem ho však kontrolovať. On vie, ako jazdiť; a podľa mňa sám tiež vie, že dnes trochu prekročil hranicu,“ dodal Norris.

Súvisiace články

Diskusia