logo F1online.skF1online.sk

Máme šancu v prvej zákrute, inak na Ferrari nemáme, priznáva Norris

Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerldnes 09:02

Mexická pole position patrí vzhľadom na vzdialenosť do prvej zákruty medzi najmenej výhodné v kalendári. Landa Norrisa preto pri jeho konverzii prvých miest na štarte na víťazstvá môže azda aj tešiť, že sa kvalifikoval “až” tretí.

Čo ho však bude určite hnevať, je ďalšia malá prehra s Maxom Verstappenom. Holanďan ho zdolal aj napriek piatku plného mizérie a faktu, že Brit relatívne suverénne vyhral Q1 i Q2.

V Q3 však napriek dvom sadám čerstvých mäkkých pneumatikách vyťažil len o štyri stotiny rýchlejší čas než v druhej časti. „V Q1 a Q2 som veľmi rýchlo narazil na limit, vyzeralo to dobre. Na konci som sa pri snahe vytlačiť z auta viac trápil. Prvé kolo v Q3 vôbec nevyšlo, v druhom som musel ísť oveľa viac pod limitom,“ povedal Lando Norris.

V tretej časti oproti začiatku kvalifikácie klesla teplota trate o osem stupňov, navyše, pred jej štartom bola dlhšia pauza po nehode Júkiho Cunodu. Pri dnešnej extrémne vyrovnanej F1 môže byť aj toto rozdiel, ktorý McLarenu mohol na konci uškodiť, a vyradil Norrisa z hry o pole position.

Historicky však platí, že tretia priečka ponúka v Mexiku dobré možnosti aj na samotnom štarte. „Bolo ťažké dostať z auta všetko, to bola kľúčová vec celej kvalifikácie. Aj preto sa teším z tretieho miesta.“

Kvalifikácia potvrdila hlasy o tom, že Ferrari by mohlo byť favoritom aj pre tento víkend. Zvlášť, keď má aktuálne ako jediné z trojice uchádzačov o Pohár konštruktérov dvoch konzistentných pilotov. Landa mrzelo niečo iné.

„Počas celého víkendu rýchlostne na Ferrari nemáme. Možno som mal šancu voči Maxovi, ten však odjazdil dobré kolo. Moje nebolo také čisté, aké by som chcel. Ferrari je skrátka veľmi dobré, čo platilo aj pre predošlý víkend ako v kvalifikácii, tak v pretekoch,“ hovorí 24-ročný rodák z Bristolu.

Silnejšou stránkou papájových býva pretekové tempo a starostlivosť o pneumatiky, v ktorej sa však Scuderia v ostatnom čase významne zlepšila. Lando Norris si nerobí veľké nádeje, že by okrem štartu mohol vyzvať Carlosa Sainza.

„Nemáme nič, čo by dokazovalo alebo naznačovalo, že by sme v pretekoch mali byť rýchlejší než Ferrari. Prvá zákruta bude najlepšou šancou. Musíme akceptovať, že asi na Carlosa nestiahneme tie tri a pol desatiny zo soboty. Sú tu však ďalší, ktorých chceme a zároveň potrebujeme zdolať,“ uzavrel Lando Norris.

Súvisiace články

Diskusia