logo F1online.skF1online.sk

Verstappen porušil „pretekársku etiku“, tvrdia jazdci. FIA navrhne zmenu pravidiel

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 20:33

Pravidelné stretnutie jazdcov a zástupcov FIA v Mexiku sa nieslo v odlišnom duchu než obvykle. Vo svetle udalostí v Austine sa dalo očakávať, že účastníkov diskusie čaká nabitý program a dôležité témy. Presne to sa aj stalo a zdá sa, že dedičstvo súboja Maxa Verstappena s Landom Norrisom s nami bude žiť v pravidlách.

Stretnutie prebehlo medzi zatvorenými dverami a oficiálne nevieme, ako to prebiehalo a aké závery účastníci prijali. Keďže sa však stretnutia zúčastnil veľký počet ľudí, televízia BBC, citujúc vlastné zdroje, okamžite prišla s informáciami o priebehu aj záveroch stretnutia jazdcov s FIA.

Samozrejme, ťažiskovou témou boli jazdecké štandardy a čo je, a nie je, povolené vo vzájomných súbojoch. Lando Norris dostal po súboji s Maxom Verstappenom päťsekundový trest a prišiel o tretie miesto za opustenie trate a ponechanie si výhody. Následný naivný pokus McLarenu zvrátiť výsledok nebol úspešný, ale pre diskusiu bolo dôležitejšie počínanie Maxa Verstappena.

Holandský pretekár sa v nedeľných pretekoch dvakrát dopustil konania, ktoré nejeden jazdec a odborník považoval za vytláčanie z trate. Podľa BBC zareaguje FIA ďalšou úpravou Smernice o jazdeckých štandardoch. „FIA, podľa zdrojov BBC Sport, uviedla na piatkovom stretnutí s jazdcami, že navrhne revidované znenie Smernice a predloží ho na schválenie v neskoršej fáze sezóny,“ uvádza britská televízia.

Samozrejme, ide o reakciu na súboj Verstappena s Norrisom. „FIA neuviedla detaily, ale návrh prišiel v priebehu diskusie o taktike Maxa Verstappena pri bránení a otázke, či aj on mal byť potrestaný. Podľa našich zdrojov FIA najprv vysvetlila, prečo potrestala Norrisa. Niektorí jazdci však nesúhlasili, na čo zástupcovia FIA uviedli, že na nasledujúcich pretekoch prinesú pozmenené znenie Smernice,“ uviedla BBC.

„Podľa insiderov sa zdalo, že FIA prišla na stretnutie pripravená aj na túto eventualitu. Podľa väčšiny jazdcov využil Verstappen šedú zónu v pravidlách, ktoré hovoria o obrane pred útokom z vonkajšej strany, a počínal si v rozpore s pretekárskou etikou. FIA na zasadnutí zdôraznila, že je dôležitá konzistentnosť pri rozhodovaní, na čo však jazdci opáčili, že ak sa rozhoduje nesprávne, konzistencia nemá význam,“ píše trochu tvrdo BBC.

Možno sa časom dozvieme, či na stretnutí lietali silné slová. Podľa hovorcu FIA sa rozoberali aj úpravy na okruhoch, ale diskusia vraj prebiehala „civilizovane“. Nie je to prvýkrát, čo riadiaci orgán mení pravidlá pre hraničné počínanie holandského šampióna. „Niekoľko jazdcov na stretnutí uviedlo, že Verstappen mal dostať trest za vytláčanie súpera z trate. Mnohí z nich si myslia, že je nevyhnutné zmeniť pravidlá a doplniť ustanovenie, že ak brániaci sa jazdec skončí mimo trate, mal by byť potrestaný,“ uviedla BBC.

A čo na to samotný Max? Predstavte si, že aj jeho slová sa prostredníctvom insiderov BBC dostali na verejnosť. „Verstappen na stretnutí povedal, že ak sa pravidlá zmenia, bude jazdiť podľa ich nového znenia,“ uvádza britská televízia.

Nie je to prvýkrát, čo počínanie holandského pretekára viedlo k niečomu podobnému a my máme pocit, že sa to nestalo ani poslednýkrát. Trojnásobný majster sveta sa skrátka vždy bude pohybovať na absolútnej hranici povoleného, nech sa už slovom „povolené“ myslí čokoľvek.

Súvisiace články

Diskusia