logo F1online.skF1online.sk

Norris uznáva, že sa v jednej činnosti potrebuje zlepšiť: Nie som na Maxovej úrovni

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 05:50

Max Verstappen vyhral ďalšiu bitku. Vyhrá aj celú vojnu? Lando Norris chce po austinskej porážke preskupiť sily, pozrieť sa na výsledky boja a poučiť sa z neho. Aj keď uznáva, že v tejto chvíli nie je takým dobrým obrancom či útočníkom ako jeho rival v zápolení o šampionát, chce to zmeniť.

Duel dvojice ašpirantov na titul je ťažiskovou témou už od nedele. Ako to už vo štvrtok pred ďalšou veľkou cenou býva, postupne sa staré témy uzatvárajú a otvárajú sa nové. A tak sme v Mexiku počuli pohľad Maxa Verstappena aj Landa Norrisa očistený o emócie, ktoré po šachovnicovej vlajke určite cítili.

Triezvy pohľad na vec ponúkol Lando Norris a pochválil svojho súpera. “Max je azda najlepší, a asi to poviem aj s dosť veľkou istotou, že je najlepším jazdcom na svete v takomto štýle obrany a útoku. Ak čelím najlepšiemu na svete, takisto musím byť na jeho úrovni.”

“V tejto chvíli by som povedal, že nie som celkom na potrebnom leveli, na jeho úrovni. Povedať to je hanba, ale pravdepodobne je to pravda,” vyhlásil tradične sebakritický Brit. “Na druhej strane je to pre mňa skúsenosť, môžem sa niečo naučiť, napredovať a pokúsiť sa byť lepší.”

Pre Norrisa to bola cenná lekcia, ktorú chce využiť. “Aj tak to bol dobrý súboj. Užil som si celý uplynulý víkend. Na trati sme mali tvrdú a vzrušujúcu bitku. Samozrejme, ja chcem byť víťazom. Verím, že podľa správnosti som ním bol, ale napokon to penalizácia otočila. Veci sa teraz trochu zmenia. Samozrejme, trochu upravím svoj prístup, ale nemusím meniť všetko.”

Rozhodnutie bolo správne aj nesprávne

Novinári sa Landa Norrisa spýtali, či zastáva názor, že by sa pravidlá mali doplniť o nejakú poznámku. Napríklad by sa v nich mohla objaviť časť, ktorá by v prípade opakovania scenára z USA buď potrestala oboch jazdcov, alebo im dovolila pokračovať v súboji.

Norris prezradil, že jeho tím “už položil isté otázky”. “Nemyslím si, že trest bol správny. Väčšina ľudí asi nesúhlasí s tým, že by bol správny, ale taký je život a niekedy vám nejde v ústrety. Myslím si len, že smerom do budúcna by sme mali mať jasno v tom, čo je povolené a čo nie.”

Pilot McLarenu však rozlišuje dva významy slova “správny”. Môžeme sa naň pozrieť tak, či komisári rozhodli správne, teda v súlade s pravidlami, a či rozhodli správne, teda v súlade s pretekárskou spravodlivosťou.

“Podľa mňa nie je správne, keď bez ohľadu na to, ako široko vyjdete z trate, uvoľníte brzdu, len aby ste naplnili literu pravidiel a boli v bode apexu vpredu. Takto by pretekanie nemalo vyzerať,” zdôraznil Lando Norris.

Zároveň však pripúšťa: “V tejto chvíli sú pravidlá tak nastavené a musíme sa s tým popasovať. Podľa mňa by malo dôjsť k úpravám. Na druhej strane Max je tvrdý pretekár, tomu sa nedá vyhnúť. Očakávam to, len si nemyslím, že som minulý víkend pochybil. Nemyslím si ani, že som mal pravdu, len podľa mňa ani jeden z nás nutne nepochybil.”

Napokon dovysvetlil, čo presne tým chcel povedať. “Netvrdím, že ja som nemal dostať trest a on áno, len toľko, že podľa mňa nemal byť penalizovaný ani jeden. Ja som sa pokúsil ho predbehnúť a asi som to nespravil najlepšie, ale ani on sa nebránil alebo neútočil — vyberte si — spôsobom, ktorý by korešpondoval s pravidlami. Ani jeden z nás nemal pravdu, podľa mňa to bolo prosté pretekanie.”

Súvisiace články

Diskusia