logo F1online.skF1online.sk

Vowles: Colapinto by v F1 nemal chýbať, aj keby nás to malo stáť body

Franco Colapinto
© X/Williams
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 08:26

Vychádzajúcou hviezdou argentínskeho motoršportu sa stal Franco Colapinto, uvoľnený, ukecaný, veselý a sebavedomý mladík, ktorý je však v prvom rade poriadne rýchly. Ani to všetko však nestačí, aby sa vám ušla sedačka vo Formule 1. Williams svojmu jazdcovi usilovne hľadá miesto na rok 2025. James Vowles je ochotný ho ponúknuť aj svojim najväčším rivalom.

Od začiatku éry prísavného efektu sa Nicholasovi Latifimu a Loganovi Sargeantovi podarilo v 58 veľkých cenách získať tri majstrovské body. Franco Colapinto ich vybojoval päť v priebehu štyroch súťažných víkendov. S rozhodnutím prijať ho do tímu James Vowles nemôže byť ani spokojnejší, ale zároveň si na seba ušil búdu. Pred sebou má troch kvalitných jazdcov, ale len dve miesta.

Uvidíme Franca Colapinta na rošte aj v roku 2025? “Určite to ešte nie je vylúčené. Aby som toho veľa neprezradil, zaleží to na jednom alebo dvoch iných tímoch,” vyhlásil James Vowles v Austine na fóre Autosportu.

Williams chce spraviť všetko preto, aby Colapinto nepremárnil jednu sezónu na lavičke. Do hry aspoň v teoretickej rovine prichádza Audi a juniorka Red Bullu, no len ťažko si možno predstaviť, že by tieto stajne chceli vychovávať jazdca “z cudzieho hniezda” bez zmluvnej možnosti si ho v tíme ponechať natrvalo.

“Z môjho pohľadu si za tých pár pretekov určite vyslúžil miesto na štartovom rošte. Jeho rozvoj sa ešte neskončil, bude len rýchlejší a rýchlejší. Myslím si, že aj ostatné tímy na rošte to vedia,” konštatuje 45-ročný Brit, ktorý by ochotne akceptoval scenár, že Colapinto bude takpovediac škodiť svojmu zamestnávateľovi v konštruktérskom šampionáte. “Aj keby nám mal brať body, je to profesionálny pretekár a mal by byť vo Formule 1. Je to jednoduché.”

Colapinto pozitívne prekvapil svojich šéfov už pri svojom prvom kontakte s monopostom Formuly 1 v Silverstone. Vowles je ako v siedmom nebi z toho, že aj po ostrom štarte potvrdil svoju rýchlosť a čo je ešte dôležitejšie, vynikajúcu konzistentnosť. Na posledných štyroch veľkých cenách obsadil dvanáste, ôsme, jedenáste a desiate miesto.

“Vedel som, že je nesmierne rýchly. Keď sme ho v Silverstone prvýkrát posadili do auta, pozreli ste sa naňho a povedali ste si: Prepána, on je takýto rýchly! Nuž a odvtedy… V Singapure to boli azda najnáročnejšie preteky, keď niekoho hádžete do vody. On na prvýkrát vyjazdil takmer dokonalý výsledok,” potešil sa Vowles.

Súvisiace články

Diskusia