logo F1online.skF1online.sk

Marko osolil Pérezovi domáci víkend: Ak v F1 nepodávate výkony, kontrakt je vám nanič

Sergio Pérez a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 20:29

Liam Lawson štartoval do pretekov v Austine z posledného radu a cieľom prešiel jedenásť sekúnd za Sergiom Pérezom. Pre mexického pretekára nešlo o najlepšiu generálku pred jeho domácimi pretekmi, kde ho čakajú nadšení fanúšikovia, obrovská podpora, ale zaiste aj nepríjemné otázky. O niekoľko ďalších sa postaral poradca Red Bullu Helmut Marko.

Keď sa pozrieme na prierez tejto sezóny a vyjadrenia rakúskeho veterána, je nám jasné, aký mal názor na zotrvanie Daniela Ricciarda v stajni RB a akú presadzuje politiku voči Sergiovi Pérezovi. Mexického pretekára však nemal on ani Red Bull kým nahradiť, keďže sa zrejme s Christianom Hornerom vzácne zhodli, že Júkiho Cunodu budú spoločne ignorovať.

Predstavenie Liama Lawsona na Veľkej cene USA nás však kolektívne vracia o pár mesiacov späť, keď sa pri odchode na dovolenky intenzívne špekulovalo o výmene Sergia Péreza. Red Bull okamžite vyslal do sveta správu, že k žiadnej rošáde nedôjde. Špekulácie na pár týždňov utíchli, ale po premiére novozélandského mladíka sa naplno reštartovali.

Paradoxné je, že podobne ako v lete ich priživujú v prvom rade vyjadrenia poradcu Red Bullu Helmuta Marka. Ten v rozhovore pre F1-Insider zahriakol svojho zverenca, ktorý sa pred médiami obhajoval platným kontraktom. „Ľudia si niekedy začnú tieto špekulácie spájať a najmä v Mexiku sa ich chytajú. Obzvlášť pred blížiacou sa VC Mexika som nechcel, aby boli moji fanúšikovia uvedení do omylu týmito nepravdivými informáciami,“ reagoval Sergio Pérez na špekulácie pred novinármi v Austine.

„Mám svoj kontrakt a naplním ho. Na to ostatné nemyslím. Myslím len na to, ako vyriešime problémy, ktoré nás v súčasnosti trápia s naším monopostom,“ dodal Mexičan.

Nuž, to znie pomerne sebaisto, ale keď bol s týmito slovami konfrontovaný Helmut Marko, miláčikovi všetkých mexických fanúšikov trochu zrazil hrebienok. „Pérez možno má zmluvu, ale vo Formule 1 vládne meritokracia. Ak nepodávate patričné výkony, kontrakt je vám nanič,“ vyhlásil Rakúšan pre F1-Insider, na ktorý odkazuje PlanetF1.com.

„Na konci sezóny si sadneme a rozhodneme, kto bude najlepším tímovým kolegom pre Verstappena v roku 2025,“ povedal Marko, čím len potvrdil početné špekulácie, že o jazdeckej zostave v tímoch Red Bull a VCARB na rok 2025 ešte nie je rozhodnuté.

Helmut sa v Austine vyjadril aj pre nemeckú Sky, ktorá ho konfrontovala s niektorými špekuláciami. Podľa jednej z nich sa v Mexiku chystá oznámenie konca Pérezovej kariéry. Túto fámu Marko vyvrátil, ale Checovi nič nesľúbil. „Je to špekulácia. On sám povedal, že to nie je pravda. Uvidíme, ale musí zlepšiť svoje výkony,“ odkázal poradca Red Bullu.

Súvisiace články

Diskusia