logo F1online.skF1online.sk

Leclerc a Sainz zložili klobúk pred mladým spasiteľom Ferrari: Je neskutočne pokojný

Ravin Jain
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 02:34

Bola to jedna z prvých nominácií nového šéfa Frédérica Vasseura. Keď francúzsky manažér nastúpil do funkcie, odmietol akékoľvek čistky, ale k výmene šéfa strategického oddelenia sa predsa len odhodlal len niekoľko týždňov po príchode do novej práce. Povýšenie Ravina Jaina ako človeka s neveľkými skúsenosťami sa však zatiaľ veľmi vypláca.

Keď začiatkom roka 2023 Ferrari oznámilo, že dlhoročného hlavného stratéga Iñakiho Ruedu – symbol strategických prešľapov Ferrari v ére Mattiu Binotta – preradia do funkcie v továrni a mimo pretekárskeho tímu, považovalo sa to za dlho očakávané, ale beztak odvážne rozhodnutie. Nový hlavný stratég Ravin Jain totiž mal v čase svojho povýšenia do funkcie len 28 rokov.

Tento ťah však dokonalo symbolizuje Ferrari pod vedením Vasseura a ako bol Rueda symbolom starých chýb, tak sa Jain stal symbolom úspešnejšieho obdobia po nástupe nového šéfa. Scuderia už nie je na smiech, nerobí kopu zbytočných chýb, po prevádzkovej stránke urobila obrovské pokroky, pit stopy mechanikov patria k najlepším a tím naďalej ašpiruje na titul v Pohári konštruktérov.

„Je neskutočný,“ vyhlásil po nedeľných pretekoch Charles Leclerc. „Ravinovi veľmi dôverujem a odviedol excelentnú prácu. Na takú pozíciu je tiež pomerne mladý, ale vždy zostáva neskutočne pokojný a presne to potrebujete.“

„Dokáže veľmi dobre kontrolovať svoje emócie, čo v minulosti pravdepodobne bola jedna zo slabín našej stratégie. S Ravinom však prišla veľká zmena. Ako som povedal, odvádza veľmi dobrú prácu a podľa mňa máme v súčasnosti veľmi silný pretekársky tím,“ dodal spokojne Leclerc.

Ferrari urobilo veľmi pekné gesto, keď so svojimi pilotmi poslalo na pódium ako svojho zástupcu práve Jaina. Aj keď v tých pretekoch nevymyslel nič neskutočne geniálne – Leclerc si na Verstappena vypracoval veľký náskok a stačilo čakať, kým Red Bull zamieri do boxov ako prvý –, jeho úspešný undercut s Carlosom Sainzom vyniesol tímu najlepšie možné umiestnenie. Aj Carlos Sainz však podčiarkol, že s kvalitným monopostom a dobrým pretekovým tempom to majú jednoduchšie všetci vrátane stratégov.

Getty Images/RB Content Pool

„Ravinovi a celému strategickému oddeleniu treba udeliť všetok kredit za ich pokrok v posledných pár rokoch. Myslím si, že v tomto smere išlo o dôležité zlepšenie a za oponou prebehlo veľa práce,“ povedal Carlos Sainz.

„Ravin pri tejto práci zohral dôležitú úlohu. Ako som však už povedal veľakrát, dobré pretekárske auto vám vždy pomôže aj pri stratégii a podľa mňa máme v porovnaní s vlaňajškom veľmi dobrý monopost práve v nedeľu. Tieto preteky toho boli dobrým príkladom. Monopost mi umožnil zastaviť skôr a predsa byť rýchly v závere druhého stintu na tvrdých pneumatikách,“ pokračoval Sainz.

„Nemohli by ste si zvoliť odvážnu stratégiu s niektorým z našich predchádzajúcich monopostov, ktorého slabinou bola degradácia pneumatík. Keby ste to urobili, vyzerali by ste trochu ako šialenec. V tomto roku však s konkurencieschopnejším autom máme aj väčšiu flexibilitu a viac príležitostí pri voľbe stratégie,“ dodal španielsky pretekár.

Súvisiace články

Diskusia