logo F1online.skF1online.sk

Brown žiada od zamestnancov Red Bullu čestné prehlásenia

Zak Brown
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 17:07

Fanúšikovia Formuly 1 s napätím očakávali, ako sa nové procesy FIA pri kontrole parc fermé odrazia na rýchlosti Red Bullu. Tento tím čelil v Austine obrovskému tlaku a nakoniec ho celkom ustál vďaka dobrému výsledku. Nemôžeme však očakávať, že to uvoľní tlak zo strany šéfa McLarenu Zaka Browna.

Red Bull čelil vážnemu podozreniu, ale v nedeľných pretekoch to nevyzeralo, že by zvlášť spomalil. Veľmi nás však zmiatla vynikajúca forma Ferrari, ktorá vrhla na celé porovnanie nové svetlo. V skutočnosti to skôr vyzeralo, že Scuderia bez vylepšení urobila väčší krok vpred ako Red Bull a McLaren s vylepšeniami a v prípade prvého menovaného tímu aj bez možnosti nastaviť svetlú výšku priamo z kokpitu.

Medzi šéfmi dvoch momentálne najlepších tímov – Zakom Brownom a Christianom Hornerom – rastie animozita podobná tej, akú už roky vídavame medzi šéfom Red Bullu a Totom Wolffom. Situáciu ešte väčšmi vyostrilo obvinenie z porušovania parc fermé, ktoré viedlo amerického biznismena k vskutku zvláštnej požiadavke.

„Uvítal by som, keby najvyššie vedenie, bývalí hlavní mechanici a súčasní mechanici podpísali čestné prehlásenie a potvrdili, že nikdy nepočuli alebo nemajú vedomosť o použití tohto zariadenia,“ vyhlásil Brown pre denník Daily Mail. Je jasné, že toto prianie sa mu nesplní a aj keby to v Red Bulle urobili, tieň pochybností by tým nerozptýlili.

„Niekoľko ľudí v boxovej uličke naznačuje, že došlo k použitiu tohto nástroja na tento účel. Jediným spôsobom, ako doložiť ich tvrdenie, je staromódne ‚tu mi podpíš‘. Dôsledky podpisu klamlivého čestného prehlásenia sú také závažné, že ja by som radšej povedal pravdu,“ prehlásil Brown.

Vyzerá to ako pravá bitka o titul so všetkým, čo k nej patrí. Po Austine sa zdá, že Verstappen má štvrtý titul v podstate vo vrecku, ale v tímovom šampionáte sa Red Bull prepadáva a na tomto fronte stojí na prahu veľkého neúspechu. Táto posledná kauza sa však istotne neodrazí v šampionáte, keďže Red Bull neprichytili pri čine a nedokázali mu vinu.

„Trest za niečo také musí byť odstrašujúci,“ vyhlásil Brown. „Videli sme, ako jazdcov vylúčili zo šampionátov, ale tým nechcem povedať, že Maxa by mali vylúčiť. Videli sme, že aj tímy vylúčili z pretekov a šampionátov.“

„Ak – a chcem podčiarknuť, že ak – niekto porušil pravidlá parc fermé, v následnom treste sa musí odraziť aj to, či to urobili raz, alebo sa toho pravidelne dopúšťali počas troch rokov. Musí to mať dôsledky,“ dodal Brown.

To však zostane len zbožným prianím kalifornského rodáka. Ako sme už povedali, Red Bull nečaká žiadny trest, keďže ak spáchal zločin, z ktorého je obviňovaný, išlo o dokonalý zločin.

Súvisiace články

Diskusia