logo F1online.skF1online.sk

Ocon vzal Colapintovi bod za najrýchlejšie kolo: Len ničí životné prostredie!

Franco Colapinto
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 16:43

Franco Colapinto sa nám kreuje do zábavnej a populárnej postavičky padoku Formuly 1. Argentínsky pretekár nielenže jazdí úžasne, ale tiež sa vyhýba diplomatickým floskulám pred mikrofónmi médií. V Austine sa mu najprv nepozdávali ceny oblečenia v obchodoch Williamsu, potom sa oboril na „neekologické“ správanie tímu Alpine.

Colapinto podal ďalší fantastický výkon. Alternatívna stratégia bola v Austine najrýchlejšou cestou do cieľa. Argentínsky pretekár jazdil tak kvalitne a so svojím tímom načasoval zastávku v boxoch tak dobre, že krátko pred koncom držal bod za najrýchlejšie kolo pretekov.

Ako sa však ukázalo už v Singapure, udeľovanie bodu držiteľovi najrýchlejšieho kola pretekov je problematické. Pred tromi týždňami si to získalo veľkú pozornosť, keďže počínanie Daniela Ricciarda a tímu RB priamo ovplyvnilo boj o titul. Avšak aj Alpine bojuje s Williamsom o cenné umiestnenie v Pohári konštruktérov a s ním súvisiace milióny. Francúzsky tím preto v závere povolal do boxov Estebana Ocona, aby vzal najrýchlejšie kolo desiatemu Colapintovi.

„Ten Francúz mi vzal najrýchlejšie kolo. Kámo, prečo prezuli pneumatiky? Musíme zachrániť planétu. Vráťte mi moje najrýchlejšie kolo!“ vyhlásil argentínsky mladík s úsmevom po pretekoch.

Pre úplnosť dodajme, že sám Ocon sa po pretekoch prostredníctvom sociálnych sietí vlastne ospravedlnil Colapintovi. Esteban nijak neskrýva, že dobro Alpinu mu už príliš neleží na srdci, ale nechce, aby to Franco bral osobne. „Naše preteky skompromitoval incident v prvom kole, keď som dostal náraz zozadu. Získali sme späť nejaké pozície, ale po takom štarte sa toho nedalo veľa urobiť. Na konci sme pre tím získali najrýchlejšie kolo – ospravedlňujem sa Francovi, pretože si ho zaslúžil,“ odkázal Ocon.

Nič to však neuberá z lesku ďalšieho skvelého víkendu v Colapintovom podaní. Ten ukazuje, že Alex Albon by sa mal obávať. Franco sa rozhodne javí ako jazdec hodný sedačky vo Formule 1. Aj keď Alex Albon zažil veľmi nešťastné preteky, Franco sa opäť zaradil medzi hviezdy víkendu. Pri skromných piatich štartoch vo Formule 1 skončil na bodoch hneď trikrát, raz skončil jedenásty a raz dvanásty.

„Viac ako bod ma teší naše tempo a rýchlosť v pretekoch,“ skonštatoval Colapinto. „Dokázali sme sa odraziť po veľmi ťažkej sobote a ukázali sme naše tempo. V strede poľa sme patrili k najsilnejším.“

„To je pre nás veľmi pozitívne a presne to je náš cieľ. Tento bod, takéto tempo a takmer aj najrýchlejšie kolo pretekov v závere je pre nás po veľmi ťažkej sobote niečo mimoriadne. Som spokojný s mojou prácou pri manažovaní pneumatík,“ pokračoval Colapinto.

„V čistom vzduchu sme ukázali, že sme lepší než ostatní. V závere sme boli na stredne tvrdých pneumatikách nesmierne rýchli. Som spokojný a aj keď sa ešte musím veľa učiť, je to pre mňa solídny začiatok,“ dodal argentínsky pretekár.

Súvisiace články

Diskusia