logo F1online.skF1online.sk

Leclerc: Body budeme počítať na konci sezóny, teraz sa sústreďme na seba

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© SF Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 14:18

Sezóna ako na hojdačke. Piloti Ferrari dostali v priebehu tohto ročníka niekoľkokrát otázku na boj o titul v Pohári konštruktérov. Po nej však zväčša nasledoval pád. Stalo sa to po Monaku i po Baku, ale teraz sa skutočne zdá, že Scuderia má pred vyvrcholením sezóny vo výzbroji tie správne náboje na boj o titul.

Po fiasku v Singapure, kde malo Ferrari bojovať o víťazstvo, sa zdali byť šance na konštruktérsky titul definitívne stratené. Prišiel však šprintový víkend v Austine a Charles Leclerc s Carlosom Sainzom získali 55 bodov, zatiaľ čo piloti Red Bullu 29 bodov a chlapci z McLarenu 28 bodov. To je nemalá porcia bodov pre dámy a pánov v červenom a tí sa nečakane vrátili do boja o titul.

Aktuálne stráca Scuderia už len 8 bodov na Red Bull a 48 bodov na McLaren. Keďže Sergio Pérez naďalej pokračuje v tragických výkonoch, dá sa predpokladať, že zmeny na druhom mieste Pohára konštruktérov by sme sa mohli dočkať už v Mexiku. Platí však, že druhé miesto je rovnako významné ako posledné. Vo Ferrari sa počíta len titul.

„Naším cieľom je konštruktérsky titul,“ vyhlásil rozhodne Charles Leclerc na tlačovej konferencii po skončení VC USA. „Je to optimistický cieľ, ale sme tu, aby sme bojovali o titul. Počítať budeme na konci sezóny, dovtedy urobíme najlepšie, keď sa sústredíme na seba a na vlastnú výkonnosť, ako sme to spravili aj tento víkend.“

„Pre náš tím to bolo veľmi dobré podujatie v boji o Pohár konštruktérov. Pokúsime sa to čo najčastejšie zopakovať. Dúfame, že keď sa na konci sezóny spočítajú všetky body, staneme sa víťazmi,“ dodal s nádejou Leclerc.

McLaren je však naďalej veľmi mocný, s mocným autom a vyrovnanou jazdeckou dvojicou. Ferrari nečaká jednoduchá úloha, ale stajňa z Wokingu mala v tejto sezóne ďaleko od dokonalosti. Čaká nás pritom niekoľko Scuderii naklonených okruhov.

„Keby som si mal staviť, povedal by som, že pri pohľade na minulý rok nám budú sedieť Mexiko a Vegas. Hovorím však o vlaňajšku a v tomto roku je všetko trochu inak,“ povedal Carlos Sainz. „Katar bude pre nás trochu strašiakom a pri Abú Zabí naozaj neviem. Dúfam však, že takéto tempo ešte predvedieme a dostanem ďalšiu príležitosť na víťazstvo.“

Pre Leclerca pritom platí, že stále má hypotetickú šancu na jazdecký titul, hoci strata 79 bodov vyzerá takmer neriešiteľne. Monačan by musel každý víkend stiahnuť na Verstappena takmer šestnásť bodov. Uvedomuje si to aj sám monacký pretekár, pre ktorého zostáva realistickejším a optimistickejším cieľom Pohár konštruktérov.

„Nikdy nehovor nikdy,“ povedal Leclerc na margo súboja s pilotom Red Bullu. „Ak urobíme všetko perfektne a budeme lepší než McLaren, môžeme ich poraziť v Pohári konštruktérov. V jazdeckom šampionáte nám to však nebude stačiť. Budeme potrebovať šťastie a na to sa nemôžeme spoliehať. Titul pre mňa vyzerá nepravdepodobne, ale kým budem mať matematickú šancu, nevzdám sa nádeje.“

Súvisiace články

Diskusia