logo F1online.skF1online.sk

Austin zabil moje momentum v boji o titul, priznal Norris

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 02:47

Je rozhodnuté o titule? Nuž, matematicky nie, ale 57-bodový náskok Maxa Verstappena znamená, že Lando Norris musí v posledných piatich veľkých cenách získať v priemere viac ako jedenásť bodov na pilota Red Bullu. To znamená, že, odhliadnuc od šprintov, Verstaapenovi stačí päť tretích miest a stane sa šampiónom štvrtýkrát v rade. Aj Lando Norris priznáva, že preteky v Austine mali na šampionát zásadný vplyv.

Pilot McLarenu stratil dva body už v sobotnom šprinte. V nedeľu mohol získať späť tri body, ale hlavne mal na dosah ruky dôležité psychické víťazstvo nad Verstappenom. Nielenže s ním však prehral, pilot Red Bullu ho doslova psychicky pokoril.

Na otázku, ako nedeľa v Austine ovplyvnila jeho titulové šance, Norris pragmaticky odpovedal: „Nuž, celkom dosť, dnešok zabil moje momentum.“

„Prišli sme sem však s otvorenou mysľou, neočakávali sme víťazstvo, dominanciu alebo niečo podobné. Ferrari ukázalo, že sú rovnako konkurencieschopní. Aj keby som z prvej zákruty vyšiel na čele, nikdy by som neskončil prvý alebo druhý. Mohol som skončiť len tretí,“ priznal Lando.

„Maxa som potreboval poraziť, ale to sa mi nepodarilo. Celkovo to teda bol neúspešný víkend. Dali sme do toho všetko, skúsil som to, ale nestačilo to. Máme prácu a ja na sebe taktiež musím pracovať,“ dodal Norris sebakriticky.

Ruku na srdce, Lando nemal ani pred Austinom veľkú nádej na titul. Zlepšená forma Ferrari mu mohla pomôcť, ale len v prípade, že sa Charles Leclerc a Carlos Sainz – a predovšetkým Oscar Piastri – umiestnia medzi ním a Verstappenom. Lando teda mal – a má – proti sebe niekoľko mocných súperov.

Neočakávali sme však McLaren v Austine v lepšej forme? Nemal tento tím výrazne prehovoriť o víťazstvo, alebo dokonca vystúpiť na najvyšší stupienok? „Očakával som, že tieto preteky budú najťažšie zo zostávajúcich šiestich podujatí,“ povedal boss stajne z Wokingu Andrea Stella.

Ten po Austine obráti svoju pozornosť predovšetkým na Ferrari, hoci ho podľa jeho slov neprekvapila forma červeného tímu. „V posledných pretekoch boli pravidelne rýchli. Leclerc rozhodne mohol vyhrať v Baku. V Singapure sme ho očakávali v boji o pole position a víťazstvo. Nie sme teda prekvapení, že Ferrari je tak blízko,“ povedal bývalý inžinier tohto tímu.

„Myslím si, že nasledujúce okruhy by nášmu monopostu mali vyhovovať lepšie. Musíme tiež pokračovať vo vývoji. Tento víkend sme priniesli nejaké vylepšenia v prednej časti, ale tie nemohli mať veľký vplyv na časy. Na ďalšie dve veľké ceny máme pripravených ďalších pár vecí,“ sľúbil šéf McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia